Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Vládny špeciál ako záchrana pre turistov. Kedy zasahuje?
Zdielať na

Vládny špeciál ako záchrana pre turistov. Kedy zasahuje?

BRATISLAVA / Ako postupovať, ak sú našinci počas dovolenky ohrození na živote? Kedy, ako a za akých podmienok je možné požiadať o prevoz vládnym špeciálom? Jednoduché to rozhodne nie je.

V prípade náhleho zhoršenia zdravotného stavu a hospitalizácie v nemocnici je dôležité, kontaktovať prostredníctvom cestovného zdravotného poistenia zdravotnú poisťovňu. "Ak lekári potvrdia, že zdravotný stav je skutočne vážny a odporučia prevoz, poisťovňa ho zabezpečí," vysvetľuje hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Susko.

Ľahko sa vám ale môže stať, tak ako aj v prípade 13-mesačného dievčatka Ellie v egyptskom Marsa Alam, že poisťovňa vie prevoz zabezpečiť až o dva, či tri dni a konať pritom treba ihneď. "Vtedy môžu rodičia kontaktovať konzulát v danej krajine. Tí sa skontaktujú s nemocnicou a až následne konzulát kontaktuje ministerstvo zahraničných veci," pokračuje Susko.

Nie je to o pocite rodiča ale skutočne o vážnosti zdravotného stavu, ktorý potvrdia lekári. Ministerstvo zahraničných vecí až následne na to požiada o pomoc ministerstvo vnútra. "Ministerstvo vnútra pri takýchto prevozoch spolupracuje najmä s MZV, kedže každý dovolenkár, ak má problémy v zahraničí, sa v prvom rade musí obrátiť na naše veľvyslanectvo alebo nášho konzula, ktorý je v tej krajine," dodáva hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík. 

V takomto prípade vzniknuté finančné náklady spojené s prevozom vládnym špeciálom hradí v plnej výške ministerstvo vnútra.

Celý rozhovor s Petrom Suskom: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy