Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pozor na falošné maily o daňovej kontrole. Finančná správa ich neposiela
Zdielať na

Pozor na falošné maily o daňovej kontrole. Finančná správa ich neposiela

BRATISLAVA / Podnikatelia by sa mali mať na pozore. V týchto dňoch niektorí dostali mail s tým, že ich čaká daňová kontrola. Následne sa ozvala spoločnosť, že za nemalý poplatok vám všetky potrebné podklady včas pripravia. Podľa finančnej správy ide o podvod a niekto sa chce pod ich hlavičkou takto obohatiť.

Podvodníci vytvorili vernú kópiu portálu finančnej správy s cieľom získať údaje od daňových subjektov. Pošta bola adresovaná rôznym spoločnostiam, vo väčšine prípadov však bola mierená na lekárnikov. "Dostali mail, ktorý vyzerá ako od finančnej správy, s tým, že do dvoch týždňoch dostanú nejakú kontrolu," hovorí Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory. 

"Finančná správa svojim klientom neposiela žiadne maily, aby nám mailom dokladali nejakú komunikácie alebo nejaké doklady, najmä ak by mohli podliehať daňovému tajomstvu," objasňuje hovorkyňa Finančnej správy SR, Patrícia Macíková. 

V maile s logom finančnej správy je istá Judita Nováková podpísaná ako hlavná štátna radkyňa. Od firiem žiada predloženie transferovej dokumentácie s tým, že kto údaje neposkytne, hrozí mu pokuta až do výšky 33 tisíc eur. "Spomínaná pani na finančnej správe ani nepracuje a nemá oprávnenie vystupovať v mene finančnej správy," hovorí Macíková. 

Podľa lekárnikov sa niekto takýmto spôsobom snaží pod hlavičkou finančnej správy vylákať od ľudí peniaze. Úrady radia na takýto mail nereagovať, žiadne údaje neodosielať a kontaktovať call centrum finančnej správy. Úrady garantujú, že k úniku citlivých údajov nedošlo.

Tento prípad nie je jediný. Vernú kópiu portálu finančnej správy podvodníci vytvorili aj začiatkom roka. Vtedy návštevníkov nabádali k inštalácii škodlivého softvéru. "Toto stiahnutie softvéru im spôsobilo, že im zavírili počítač, že sa im súbory zaheslovali a za odheslovanie pýtali poplatky," spomína na prípad Macíková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy