Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Po novom budú mať jasle otvorené dvere pre všetky deti
Zdielať na

Po novom budú mať jasle otvorené dvere pre všetky deti

BRATISLAVA / Na jasle budú mať nárok už aj mamičky na materskej alebo nezamestnaní rodičia. Doterajší zákon totiž podľa kritikov diskriminoval deti, ktorých rodičia nepracujú. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny preto pristúpilo na zmenu.

Jasličkový zákon schválili len v marci a už podstúpi ďalšie zmeny. Kritizovali totiž, že do jaslí môžu svoje deti dávať iba rodičia, ktorí pracujú alebo študujú, nepracujúci na ne nemajú žiadny nárok. A práve to by sa malo zmeniť. 

Nepracujúci rodičia totiž podľa súčasného zákona nemajú na jasle žiadny nárok, aj keby ich chceli celé zaplatiť, dieťa im nevezmú. To mnohí považujú za diskriminačné, poslankyňa Simona Petrik podala podnet na ústavný súd. "Jasličkový zákon sme napadli približne pred dvoma mesiacmi, lenže takéto konanie trvá niekedy aj roky," informuje hovorkyňa poslankyne Silvia Hudáčková.

Práve pre tento bod zákon nepodpísal začiatkom roka ani prezident Kiska, poslanci ho napriek tomu schválili. Minister Richter nakoniec sľúbil, že dôjde k zmenám. "Absolútna priorita bude pre matky, ktoré pracujú, ale nebude obmedzené, aby zriaďovateľ bez ohľadu na to, či je verejný alebo súkromný, mohol prijať do tohto zariadenia aj matky, ktoré nespĺňajú tento predpoklad. Zákon by mali poslanci prerokovať na septembrovej schôdzi, ak ho schvália, platiť začne v januári 2018. Ak sa tak stane ústavný súd potom zastaví aj konanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy