Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Útočník so žieravinou sa postaví pred súd pre mladistvých
Zdielať na

Útočník so žieravinou sa postaví pred súd pre mladistvých

LONDÝN / Neskoro večer sa odohrala pätica útokov, pri ktorej útočníci napadli svoje obete žieravinou. Jedna z obetí utrpela zranenia, ktoré podľa polície budú mať na život obete závažný dopad. V súvislosti s útokmi zatkli tínedžera, ktorého už obvinili.

Šestnásťročného mladíka, ktorého v piatok zadržala polícia v súvislosti s piatimi útokmi žieravinou v severnom a východnom Londýne, obvinili z pätnástich prečinov. Obvinenia zahŕňajú krádež, úmyselné ublíženie na zdraví a prechovávanie predmetu určeného na vypúšťanie škodlivej látky. Tínedžer je momentálne vo väzbe a v pondelok sa postaví pred súd pre mladistvých v Stratforde.

Chlapci vo veku 15 a 16 rokov najprv napadli 32-ročného muža. Zastavili pri ňom a do tváre mu šplechli žieravinu. "Išiel som k oknu, lebo som videl majáky. Policajti práve vyzliekali obeti tričko a snažili sa ho ošetriť a upokojiť, pretože kričal v panike bolesťou. Z rohu ulice už utekali ďalší strážnici s kanistrom vody, aby mu pomohli," uviedol očitý svedok.

O pár minút sa odohral ďalší útok, ktorí rovnako vykonali dvaja muži na mopede. Tretiu informáciu o lúpeži, pri ktorej bola použitá žieravina prijali policajti o 23:18 a krátko na to sa stal ďalší incident, pri ktorom mužovi nastriekali dvaja muži na mopedoch do tváre tekutinu a ukradli mu auto. 

Útoky sa stali v priebehu 90 minút, pričom jedna z obetí utrpela zranenia, ktoré budú mať doživotné následky. Prvotné správy pritom hovorili o štyroch pravdepodobne súvisiacich útokoch v Hackney a Stoke Newington. Neskôr k nim priradili aj ďalší, ku ktorému došlo v Islingtone.

"Kyselinové útoky spôsobujú desivé zranenia. Tieto nočné spájame so sériou krádeží. Bola by som rada, ak by si ľudia nemysleli, že sa to deje po celom Londýne a celý čas, hoci sme zaznamenali ich nárast," uviedla Cressida Dick, šéfka metropolitnej polície. V roku 2015 metropolitná polícia eviduje 261 kyselinových útokov. V roku 2016 už ich bolo 458.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy