Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Sociálka môže zaklopať na dvere každému
Zdielať na

Sociálka môže zaklopať na dvere každému

BRATISLAVA / Po návšteve terénneho sociálneho pracovníka u známej novinárky sa spustila búrlivá diskusia. Opozícia dokonca zvoláva mimoriadny parlamentný výbor. Verejnosť sa totiž pozastavuje nad tým, prečo sociálka kontroluje rodiny bez akýchkoľvek reálnych podozrení.

Rodiny, ktoré poberajú rodinné prídavky, môže kedykoľvek navštíviť nečakaná kontrola z Úradu práve, sociálnych vecí a rodiny (UPSVaR). Takáto neohlásená návšteva zastihla aj známu slovenskú novinárku Moniku Tódovú. Tú to veľmi prekvapilo, ako aj, na čo všetko sa jej pýtali. "Akú materskú školu navštevujú deti, či som ja poberateľom rodinných prídavkov, či pracujem na území Slovenskej republiky, a ešte ma na záver upozornil, že ak by sa mi zmenili nejaké údaje ako trvalý pobyt, alebo číslo účtu, že som do 8 dní povinná UPSVaR o tom informovať."

Do bytu pritom nevstúpil, ale podľa úradu nešlo o zisťovanie úrovne starostlivosti o deti, ale niečo úplne iné. "Aktualizácia dát, ktoré by mohli ovplyvniť poberanie štátnych sociálnych dávok," informovala hovorkyňa sociálky Jana Lukáčová. "Máme skúsenosti, že niektorí z klientov sa odsťahovali do zahraničia bez toho, že by to dali vedieť, v tom prípade im už nepatria štátne sociálne dávky,"  dodáva Lukáčová. 

Každá strana má svoju pravdu

Podľa novinárky po tak banálne odpovede úradník nemusel chodiť osobne, navyše neohlásene. Že tu pracuje sa dá zistiť na sociálnej poisťovni, kam chodia deti do škôlky vie zistiť na miestnom úrade. Sociálka ale podotýka, že by museli každého poberateľa dávok písomne oslovovať a čakať na odpoveď. Proces by bol administratívne náročný. "Kebyže mi zavolajú, tak im to viem povedať aj telefonicky a potvrdiť," stojí si za svojim Tódová .Tento projekt hradený z eurofondov, v rámci ktorého prebehla aj návšteva novinárky, má trvať do roku 2020. Úrad práce má dovtedy ambíciu navštíviť všetky rodiny, ktoré poberajú rodinné prídavky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy