Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Letáky v schránkach strašili povinnou kontrolou plynu, zákon to však neprikazuje
Zdielať na

Letáky v schránkach strašili povinnou kontrolou plynu, zákon to však neprikazuje

SLOVENSKO / Záhadné letáky upozorňujúce na povinnosť revízie plynovej inštalácie a spotrebičov našli vo svojich schránkach obyvatelia rodinných domov na juhu Slovenska. Vyvolali množstvo otáznikov a pochybností. Autor letáku, ktorý poskytuje takéto služby, dnes hovoril o nešťastnej formulácii.

V schránkach rodinných domov na juhu Slovenska sa objavili letáky energetickej spoločnosti, mierne povedané, so zavádzajúcim textom. "V schránke som objavil papier, kde ma vyzývajú, že každé 3 roky si musím dať urobiť revíziu plynových zariadení," uviedol pre TV JOJ jeden z obyvateľov, ktorí si našli v schránke záhadný leták.

Spoločnosť sa podľa letáku venuje revízii plynových zariadení, ale v predmete činnosti v obchodnom registri nájdete len sprostredkovateľské, obchodné či kuriérske služby.

Strašili zákonom

"Keďže získať oprávnenie na odborné prehliadky plynových zariadení trvá roky, zvolili sme cestu externých odborných pracovníkov, my to sprostredkovávame," uviedol pre TV JOJ konateľ spoločnosti z letáku

Podpísaný „kolektív spoločnosti“ upozorňuje na bezpečnosť rodiny a uvádza termín vykonávania prehliadok. Dôležitosť podčiarkujú zdôraznením povinnosti na základe citovanej vyhlášky ministerstva hospodárstva.

Podľa jedného z obyvateľov, bola na letáku uvedená vyhláška ministerstva práce a soiálnych vecí a týkalo sa to bezpečnosti pri práci. Práve preto ostali obyvatelia zmätení, keďže tento zákon sa ich ako spotrebiteľov netýka. "Vyhláška uvedená na letáku je len náš omyl. Určite nechceme strašiť ľudí, letáky okamžite sťahujeme," dodal konateľ spoločnosti z letáku.

Povinnosť?

Povinnosť pravidelných prehliadok plynovej inštalácie majú, ale na základe iného zákona, správcovia panelákov. "Sú povinní zabezpečiť raz za 3 roky odbornú prehliadku a raz za 6 rokov odbornú skúšku plynových zariadení, ktoré sú v ich správe," uviedol pre TV JOJ hovorca Slovenskej plynárenskej spoločnosti Milan Vanga.

"Rozhodnutie, či si dá majiteľ rodinného domu vykonať odbornú prehliadku plynových zariadení je len na ňom. Nemá zákonnú povinnosť," píše sa vo vyjadrení Technickej inšpekcie, ktorú má TV JOJ k dispozícii.

Nízky dôchodok

Ako dodáva jeden z obyvateľov, mnohí z ľudí, ktorí si našli v schránke tento leták, sú dôchodcovia. "Z 250 eurového dôchodku to je dosť značná suma, to ma zarazilo, že niekto si chce rozbehnúť podnikanie na úkor nás nevedomých," dodáva Jaroslav.

"Je nám ľúto, že to niekto berie takto. Ale počas našej praxe sme už sme odhalili úniky plynu v takmer každom staršom dome, dokonca aj v izbe, kde spali malé deti," dodáva konateľ spoločnosti uvedenej na letáku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy