Polojasno
16°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Trump po prvýkrát navštívil Poľsko. V prejave otvorene skritizoval Rusko
Zdielať na

Trump po prvýkrát navštívil Poľsko. V prejave otvorene skritizoval Rusko

Google News Button Sledovať správy

VARŠAVA / V hlavnom meste Poľska sa stretli na rokovaní prezidenti 12 štátov, na samite takzvanej Iniciatívy troch zemí. Ide o krajiny medzi Baltikom, Jadranom a Čiernym morom. Zo Spojených štátov priletel aj s manželkou prezident Donald Trump. Vo svojich vyhláseniach sa venoval nielen Poľsku, ale aj Severnej Kórei. A prekvapivo otvorene skritizoval Moskvu. Stretnutia sa zúčastnil aj náš prezident Andrej Kiska.

Iniciatíva troch morí má za cieľ posilniť spoluprácu v rámci európskeho kontinentu predovšetkým severo-južným smerom. Okrem poľského prezidenta sa stretnutia zúčastnil aj americký prezident Donald Trump. Americký prezident sa tentoraz prejavil ako správny džentlmen a najskôr nechal pred davom prehovoriť svoju manželku.

Počas prejavu sa Trump podľa očakávaní vyjadril k najpálčivejším svetovým otázkam. Začal s NATO a Poliakov pochválil, že príkladne prispievajú do rozpočtu aliancie."Poľsko obnovilo svoje postavenie vedúceho národa v slobodnej Európe a je požehnaním pre západ."

 Americký prezident neopomenul ani medzinárodné vzťahy a ostro kritizoval posledné balistické testy Severnej Kórei. "Je to hanba, že sa takto správajú. Ich správanie je veľmi veľmi nebezpečné a niečo s tým musíme urobiť." Zdôraznil, že budúcnosť západu je ohrozená, pokiaľ bude jeho obyvateľom chýbať odhodlanie. "Západ je konfrontovaný so silami, ktoré ohrozujú naše záujmy a bezpečnosť. Musíme im však čeliť a vyhráme." 

Kritika Ruska

Na prekvapenie mnohých, veľmi otvorene kritizoval Rusko a to len krátko pred stretnutím s Vladimírom Putinom v Hamburgu na rokovaní G20, kam po návšteve Poľska Trump odletel. "Vyzývame Rusko, aby
zastavilo destabilizačné aktivity na Ukrajine, podporu nepriateľským režimom vrátane tých v Sýrii a Iráne, a aby sa namiesto toho pridalo k spoločenstvu zodpovedných krajín."

Stretnutia sa zúčastnil aj slovenský prezident Andrej Kiska, od ktorého sa očakáva, že pozve Donalda Trumpa na Slovensko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy