Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na Devíne oslavovali príchod vierozvestcov. Očarila najmä Lúčnica
Zdielať na

Na Devíne oslavovali príchod vierozvestcov. Očarila najmä Lúčnica

BRATISLAVA / Tohtoročné oslavy sviatku príchodu vierozvestcov Cyrila a Metóda na naše územie sa konali v areáli hradu Devín a to pod záštitou vlády, poslancov a cirkvi. A v skutočne tropických horúčavách, ktoré dnes panovali, boli príjemným osviežením krásne tanečnice v krojoch a temperamentné tanečníci zo súboru Lúčnica

Možnože sa to na prvý pohľad ani nezdá, ale oslavy sviatku sv. Cyrila a Metoda boli naozaj celonárodné. Do hradného areálu Devín prichádzali zástupy ľudí z celého Slovenska. Oslavy na Devíne sa konali pod záštitou predsedu vlády, vlády, poslancov a cirkví.

Vo svojom prejave sa premiér vyjadril aj k aktuálnym otázkam doma, kde okrem iného skritizoval neúčasť prezidenta na oslavách a porovnával pozíciu Slovenska v dobách príchodu vierozvestcov a dnešnú v rámci EÚ.

Jedným z najväčších magnetov osláv boli profesionálni ľudoví umelci z Lúčnice. Na toto špeciálne predstavenie sa pripravovali mesiac a pripravili aj nezvyčajný program. Bežne v takom veľkom počte nebývajú. Súbor má tri nezávislé časti - tanečníci, muzikanti a speváci.

Počas osláv sa teplomer vyšplhal na 34 stupňov. Potil sa nielen predseda vlády, politici a ľudia v publiku, ale aj Lúčničiari. Horúco-nehorúco, kroje musia zodpovedať hudbe a tancu. Špecifikom tohto súboru je to, že na každý tanec, pieseň sa prezliekajú do iného kroja. Majú na to len pár minút a občas sa stane, že to nestihnú.

Lúčničiari na rozdiel od poslancov a školákov neudú mať žiadne prázdniny. Chystajú sa do sveta. Ale počas leta sa môžeme na nich tešiť aj u nás na Slovensku, začiatkom augusta vystúpia po vyše 30 rokoch v Tatrách. Naposledy tu vraj mali 100 tisíc divákov, kto vie koľko bude tentoraz.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy