Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ministerstvo doplnilo varovanie: Pozor pri ceste do týchto 4 európskych krajín
Zdielať na

Ministerstvo doplnilo varovanie: Pozor pri ceste do týchto 4 európskych krajín

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Ministerstvo zahraničných vecí aktualizovalo cestovné odporúčania pre viacero krajín, medzi nimi i európske štáty, konkrétne Spojené kráľovstvo, Francúzsko, Belgicko a Taliansko. Informácie sa nachádzajú na stránke rezortu aj s výzvou občanom, aby sa pred cestou do ktorejkoľvek krajiny registrovali prostredníctvom dobrovoľného formulára. Pre všetky štyri krajiny platí stupeň odporúčania 1, teda upozornenie, respektíve varovanie.

V súvislosti s Veľkou Britániou ministerstvo občanom pre nedávne teroristické útoky odporúča, aby zachovali zvýšenú pozornosť a ostražitosť najmä na miestach s väčšou koncentráciou osôb a rešpektovali pokyny bezpečnostných zložiek. 

V prípade Francúzska platí výnimočný stav do 15. júla, pričom sa očakáva predĺženie do 1. novembra. Dôvodom sú minuloročné teroristické útoky v Nice  či ďalšie útoky. Francúzske úrady pristúpili už po atentátoch z roku 2015 k zvýšenej kontrole na všetkých vstupných bodoch do krajiny – cestných, železničných, morských, leteckých. MZV odporúča slovenským občanom vyhýbať sa masovým zhromaždeniam a v prípade teroristického útoku riadiť sa odporúčaniami príslušných bezpečnostných zložiek francúzskeho štátu a sledovať miestne médiá.

Okrem toho rezort pripomína, že v departemente Alpes-Maritimes na juhu Francúzska bol celoštátny plán Vigipirate v boji s terorizmom zvýšený na stupeň „pozor, atentát“. Zároveň pokračuje operácia Sentinelle, na základe ktorej je na celom území Francúzska mobilizovaných 10-tisíc príslušníkov ozbrojených síl, okrem príslušníkov polície a žandárov.

Ministerstvo zahraničných vecí takisto informuje, že v Belgickom kráľovstve ostáva v platnosti stupeň č. 3, teda „hrozba teroristických útokov je vysoká, riziko možné a pravdepodobné“. Slovákom rezort odporúča zvážiť účasť na verejných podujatiach s vysokou koncentráciou osôb, ako sú športové a spoločenské aktivity, koncerty, nezúčastňovať sa na žiadnych politických aktivitách, pochodoch, demonštráciách či štrajkoch a dodržiavať bezpečnostné odporúčania a pokyny miestnych bezpečnostných zložiek. Pri pohybe na miestach s vysokou koncentráciou osôb, napríklad v obchodoch, reštauráciách a MHD rezort odporúča dodržiavať zvýšenú ostražitosť a mať prehľad o núdzových východoch. 

Upozornenie v Taliansku sa týka hlavne hrozby zemetrasení. Ministerstvo odporúča prehodnotiť cestu do oblastí stredného Talianska, ktoré zemetrasenia postihli. Týka sa to predovšetkým horských oblastí regiónov Lazio, Umbria, Marche a Abruzzo. Nie je totiž vylúčené, že zemetrasenia sa opäť vyskytnú. 

Pre africké krajiny Pobrežie Slonoviny, Kamerun, Niger a Stredoafrickú republiku platia aktualizované cestovné odporúčania, pričom pre Pobrežie Slonoviny platí upozornenie, pre Kamerun a Niger platí odporúčanie č. 2 - zvážiť nevyhnutnosť cestovania do určitých oblastí a pre Stredoafrickú republiku platí odporúčanie tretieho stupňa - necestovať do určitých oblastí.

Ministerstvo zahraničných vecí aktualizovalo cestovné odporúčania aj pre Irán, Afganistan, Pakistan, Jemen, Saudskú Arábiu a Izrael. Pre Izrael, Irán a Saudskú Arábiu platí prvý stupeň cestovného odporúčania, teda upozornenie, respektíve varovanie, pre Pakistan platí odporúčanie necestovať do určitých oblastí, pre Afganistan platí odporúčanie necestovať do krajiny a pre Jemen platí najvyšší cestovný stupeň – okamžite opustiť krajinu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy