Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
V lete trpia aj rastliny. Môžete im pomôcť
Zdielať na

V lete trpia aj rastliny. Môžete im pomôcť

BRATISLAVA / Predpoveď počasia bola počas júna pomerne jednoznačná. A inak to zrejme nebude ani počas prázdnin. Jednoducho povedané je teplo a bude teplo. Chvíľami horúco. Pred úpalom sa dokážeme chrániť – ale celú záhradu pod slnečník nedáte.

Leto je náročné nielen pre ľudí, ale aj pre zvieratá a rastliny. Vysoké teplá, dlhotrvajúce suchá a nemilosrdné slnečné lúče trápia záhradkárov. Všetko má riešenie.

Slnečný úpal záhradných plodín

K slnečnému úpalu najčastejšie dochádza pri náhlej zmene počasia, keď sa po niekoľkodňovom zamračenom alebo daždivom počasí náhle oteplí a výrazne sa zvýši intenzita slnečného žiarenia. Dôležitým faktorom podporujúcim vznik slnečného úpalu je aj odstraňovanie pazušných výhonkov na viniči a rajčiakoch tesne pred príchodom horúčav. Vtedy sa náhle obnažia strapce či plody, ktoré boli dovtedy kryté lístím.

Najviac náhlymi horúčavami trpia jablká, rajčiaky, ostružiny a mäkké trvalky, ktoré maj rady zelený putujúci tieň. Postihnuté pletivá vyzerajú ako uvarené. Takmer každoročne sa stretávame aj so slnečným úpalom listov hrušiek. Prejavuje sa náhlym zhnednutím častí listovej čepele alebo celých listov, pričom priľahlé výhonky sú nepoškodené.

Zvinovanie listov rajčiakov

Zvinovanie starších listov rajčiakov považujú mnohí záhradkári za vírusovú chorobu. V skutočnosti však ide o reakciu paradajok na poveternostné podmienky, predovšetkým na vysoké teploty a suchý vzduch. Fyziologickým zvinovaním listov sa bránia nadmernému odparovaniu vody.

Suchá škvrnitosť plodov papriky

Podobná je situácia aj pri vzniku a predchádzaní suchej škvrnitosti plodov papriky. Častým omylom je, že rastliny nemôžu trpieť nedostatkom vody, pretože sa denne zavlažujú. Ľudia nepolievajú veľkými dávkami vody a preto prevlhčujú iba vrchné vrstvy pôdy a voda sa ku koreňom rastlín takmer nedostane. Ešte horšia môže situácia pri skleníkovej paprike a rajčiakoch, kde sú rastliny úplne závislé od závlahy. Tam je aj výskyt suchej škvrnitosti plodov papriky a hniloby špičiek plodov rajčiakov oveľa silnejší.

Hniloba špičiek plodov rajčiakov

Hniloba špičiek plodov rajčiakov súvisí predovšetkým s nedostatkom vlahy v období ich intenzívneho rastu a s narušeným príjmom vápnika z pôdy. Na vzniknutých škvrnách sa druhotne objavujú rôzne hubové povlaky, preto hnilobu špičiek plodov mnohí pestovatelia považujú za ochorenie hubového pôvodu a chceli by ju liečiť pomocou fungicídov. V skutočnosti stačí rastlinám v období sucha zabezpečiť pravidelnú a výdatnú závlahu, harmonickú výživu a rastliny niekoľkokrát ošetriť po založení plodov listovými hnojivami s vyšším obsahom vápnika .

Všeobecne sú rastliny pri horúčavách presušené a bránia sa stáčaním listov. Tie sú však priveľmi mäkké v dôsledku straty vody. Škody z horúčav na trvalkách a ovocných druhoch, či zelenine vidíme hneď, no na drevinách sa v plnej miere prejaví až na jeseň.

Možnosti ako ich chrániť:

1. Premyslené zalievanie /večer, menej a veľkými dávkami/

2. Tienidlá /druhy, spôsoby inštalácie/

3. Nastieľanie /ochrana koreňov, rastového krčka a zníženie výparu vody z pôdy, správna nástielka/

4. Hnojenie /draselné hnojivá, ochrana rastlinných pletív/

5. Druhy odolné voči úpalu a kombinácie druhov

Súvisiace články

Najčítanejšie správy