Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zahrala si po boku Štefana Kvietika, chcú ju prebrať k životu
Zdielať na

Zahrala si po boku Štefana Kvietika, chcú ju prebrať k životu

HUMENNÉ / Do rúk humenských železničiarov sa dostala ďalšia filmová hviezda. Parná lokomotíva, ktorá si zahrala po boku Štefana Kvietika, však už zďaleka nevyzerá tak, ako v čase najväčšej slávy. A práve to je pre partiu nadšencov z Humenného veľká výzva. Jednu hviezdu strieborného plátna už zachránili. A nie hocijakú, ale slávny rušeň Sergej z hollywoodskeho filmu Peacemaker.

Babička už bez pomoci neprejde ani milimeter. Cesta z Bratislavy do Humenného trvala nekonečných 19 hodín a pomáhala iná hviezda strieborného plátna, rušeň Sergej z hollywoodskeho filmu Peacemaker.

"Určite nebola cesta jednoduchá, bola so zníženou rýchlosťou max 50 km/h. Po každých 50 km museli kontrolovať mazanie, premazávať podvozky," vysvetľoval Dominik Drevický, predseda Podvihorlatského železničného spolku. 

Aj keď to možno na prvý pohľad vyzerá ako kopa prehrdzaveného železa, tejto filmovej hviezde chcú vrátiť zašlú slávu.

"Po boku Štefana Kvietika si zahrala v povstaleckom filme Deň, ktorý neumrie. Pozostatky filmovačky na nej vidno do dnes, ostali držiaky panciera a maskovací náter," hovoril Drevický. 

Parnú lokomotívu prezývanú Ventilovka objavili nadšenci z Podvihorlatského železničného spolu v depozitári Muzejno-dokumentačného centra v Bratislave.

Aby to jedného dňa bola opäť nablískaná krásna lokomotíva, celú ju musia rozobrať.

"My sa budeme venovať rámu, ložiskám, ojniciam, spojniciam, parnému stroju," vysvetľoval rušňovodič, Alexander Kanišák. 

Päťdesiat tonovú babičku chcú prebrať k životu v rušňovom depe v Humennom, kde im na to priestor vytvoril národný dopravca. No a vyzerá to tak, že v Humennom už slávne rušne pomaly vytvárajú taký východniarsky Holywood. A to iba vďaka chuti do práce a nadšeniu miestnych železničiarov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy