Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Zlodej, ktorý kradol u Kňažka, pozná svoj trest
Zdielať na

Zlodej, ktorý kradol u Kňažka, pozná svoj trest

BRATISLAVA / Rýchly rozsudok padol v prípade krádeže v dome Milana Kňažka. A to sa iba súdny proces začal prvým pojednávaním. Ešte v januári počas noci navštívil herca zlodej, ktorého prominentný majiteľ domu postrelil do nohy legálnou zbraňou, a tým sa ho následne podarilo polícii zadržať.

Trojročný trest väzenia vymeral v piatok slovenský súd českému občanovi za krádež peňazí a cenností v bratislavskej vile herca Milana Kňažka. Verdikt nie je právoplatný, obhajoba aj prokurátor si ponechali lehotu na odvolanie. Obžalovanému hrozilo až desať rokov väzenia. Kňažko, ktorý zlodeja vo svojom dome pristihol a postrelil, netajil nespokojnosť nad výškou uloženého trestu. 

Do Kňažkovej vily v prestížnej bratislavskej štvrti neďaleko pamätníka Slavín Čech vnikol v noci tento rok v januári. V dome odcudzil hotovosť z peňaženky a pomocou nájdených kľúčov otvoril trezor, z ktorého podľa obžaloby zobral peniaze, prsteň a hodinky v celkovej hodnote najmenej 10 000 eur. Herec sa však zobudil a zlodeja postrelil. Zranený muž ešte stihol z vily utiecť, ale policajti ho dolapili na záhrade Kňažkovho domu.

Na súdny proces čakal vo väzbe. Obžalovaný Pavel Novotný zo Strakoníc v úvode procesu, ktorý sa konal v deň jeho 50. narodenín, priznal vinu, čo celý proces zrýchlilo. Senát Okresného súdu Bratislava I tak obmedzil priebeh dokazovania iba na okolnosti, ktoré mali vplyv na výšku trestu. Proces trval len asi hodinu. Okrem krádeže muž čelil obžalobe aj z porušovania domovej slobody a z poškodzovania cudzej veci. Súd uložil Čechovi trest na spodnej hranici trestnej sadzby. Kým prokurátor požadoval trest väzenia, obhajoba žiadala podmienku. S ohľadom na priznanie sa Novotný môže odvolať len voči výške uloženého trestu. Obžalovaný sa už skôr listom ospravedlnil Kňažkovi a o odpustenie požiadal herca aj počas procesu. "Rád by som sa ešte raz ospravedlnil poškodenému. Veľmi to ľutujem," povedal. Dodal, že hercov dom si vybral náhodne a že nekonal na objednávku inej osoby.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy