Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slováci sú v EÚ na čele v obezite aj chorobách srdca. Záchranou je náš národný poklad
Zdielať na

Slováci sú v EÚ na čele v obezite aj chorobách srdca. Záchranou je náš národný poklad

LIPTOV / Slováci sú národ rekordérov. Žiaľ, platí to aj v prípade počtu ochorení. Málo pohybu a nezdravý životný štýl spôsobili, že v rámci Európskej únie patríme medzi najobéznejšie národy. V úmrtnosti na ochorenia srdca a ciev sme tiež na popredných miestach smutného rebríčka. Riešením je najmä prevencia a preto niet divu, že naše kúpele praskajú vo švíkoch. V tých liptovských sa s netradičnou diagnózou objavili dokonca aj Kandráčovcov.

Medzinárodné štatistiky nám dali poriadne na frak. Podľa OECD má len tretina Slovákov normálnu váhu. "Slováci najviac zápasia so zlým stravovaním a nedostatočným pohybom," hovorí gynekológ Igor Dobrík. Výsledkom je množstvo civilizačných ochorení, nadváha a u vyše polovice populácie nadbytok cholesterolu. Liečebné zariadenia preto praskajú vo švíkoch a mnohé premýšľajú nad rozšírením kapacít.

V mnohých kúpeľoch sa rozhodli ľudí nielen liečiť, ale zároveň ich učia aj zdravo žiť. Jednou z najväčších devíz slovenského kúpeľníctva je najmä naša liečivá voda. Obzvlášť účinná je liečba najmä vtedy, keď sa liečenie spojí s príjemnými zážitkami a terapiou muzikou, ako napríklad na Liptove.

Na slovenské kúpele nedajú dopustiť ani naši známi hudobníci, ktorí si tam chodia hojiť netradičné boľačky. "Najviac nás trápia fanynky a potom hneď na druhom mieste je to chrbát," hovorí s humorom Ondrej Kandráč, frontman skupiny Kandráčovci. Kde sa objavia Kandráčovci, tam to vždy žije. Zabávať, trénovať a cestovať však dá telu vždy zabrať. Balzamom býva často práve voda.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy