Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Po jeho chybe prepustili Mella. Talár mu napriek tomu možno ostane
Zdielať na

Po jeho chybe prepustili Mella. Talár mu napriek tomu možno ostane

BRATISLAVA / Sudca, ktorého chybné kroky prepustili Karola Mella z väzby, požiadal o obnovu konania. Ak súd nerozhodne, kým odíde do dôchodku, vyhne sa trestu.

Sudcu Okresného súdu Bratislava I právoplatne potrestali za dve závažné disciplinárne previnenia. Po jeho chybe pustili na slobodu Karola Mella aj taxikára spájaného s ketamínovými útokmi. 

Pred uplynutím trojročnej lehoty od rozsudku požiadal Stanislav Dutko o obnovu konania. V najnovšom disciplinárnom konaní mu pri tom hrozí, že príde o funkciu sudcu. Po definitívnom uznaní viny v roku 2012 bolo jeho trestom zníženie platu na jeden rok o 50 %. 

Chybou toho istého sudcu sa mal podľa disciplinárneho návrhu predsedníčky okresného súdu v roku 2015 dostať na slobodu Holanďan, ktorý je zatiaľ neprávoplatne odsúdený za vraždu mladej Slovenky.

Keďže bol už Dutko za dve závažné chyby disciplinárne potrestaný znížením platu, v prípade ďalšieho odsúdenia by zrejme prišiel o sudcovský talár. Súčasné disciplinárne konanie zatiaľ nie je skončené. 

Po prepustení Kramera a vypuknutí kauzy koncom roka 2015 požiadal Dutko o preradenie na iný súd, čo mu nevyšlo. Najnovšie na disciplinárnom pojednávaní uviedol, že má 59 rokov a budúci rok plánuje ísť do predčasného dôchodku.

Ak teda Najvyšší súd dovtedy nerozhodne vo všetkých jeho prípadoch, je možné, že sa Dutko vyhne vyzlečeniu z talára. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy