Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pacienti budú v nemocnici po rokoch opäť parkovať zadarmo
Zdielať na

Pacienti budú v nemocnici po rokoch opäť parkovať zadarmo

Archívna reportáž

TRNAVA / Fakultná nemocnica v Trnave zavedie od 1. júla vo svojom areáli bezplatné parkovanie pre pacientov, očakáva však ešte usmernenie z ministerstva zdravotníctva. Nemocnica vyberá poplatok za parkovanie od roku 2011. Len nedávno otvorené parkovisko na okraji areálu je už teraz bezplatné. Nemocnica má podľa jej hovorkyne Anety Racikovej ročný príjem z parkovania okolo 30-tisíc eur.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker už v máji informoval o zjednotení parkovacieho systému v nemocniciach, kde je rezort zriaďovateľom alebo akcionárom. Pacienti by podľa neho mali niekoľko hodín parkovať zadarmo, až po štyroch alebo piatich hodinách by mali za odstavené vozidlo platiť. Parkovanie by malo byť spoplatnené aj pre tých, ktorí nie sú pacienti alebo nie sú sprievod pacienta.

Trnavská nemocnica má areál v blízkosti železničnej stanice, kde býva problém zaparkovať. Mohlo by sa stať, že parkovacie miesta by po zrušení poplatku začali obsadzovať ľudia, ktorí z Trnavy cestujú niekam vlakom. "Vodičov budeme v rámci areálu pravidelne monitorovať a komunikovať s nimi, aby neobmedzovali pacientov Fakultnej nemocnice Trnava," povedala Raciková.

Fakultná nemocnica v Trnave spoplatnila parkovanie 1. februára 2011 s cieľom obmedziť neúnosný počet vozidiel v areáli, ale aj zarobiť. Najskôr nemocnica vyberala jedno euro za vjazd do areálu, neskôr zaviedla spoplatnenie podľa počtu hodín. Prvú polhodinu však nemocnica vodičom neúčtuje.

V súčasnosti autá bezplatne parkujú aj pred nemocnicou na Ulici A. Žarnova. Významné zlepšenie situácie s parkovaním by malo priniesť nové parkovisko medzi nemocnicou a železničnou stanicou, ktoré sľubuje samospráva. Hotové by malo byť ešte v tomto volebnom období, na mieste neudržiavanej zelene by pribudlo 99 parkovacích miest.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy