Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Situácia s nájomnými bytmi je u nás zúfalá. Len v Česku ich majú päťkrát viac
Zdielať na

Situácia s nájomnými bytmi je u nás zúfalá. Len v Česku ich majú päťkrát viac

BRATISLAVA / Vlastné bývanie sa na Slovensku stáva luxusom. Problém dostať sa k bytu, či domu majú pritom ľudia, ktorí riadne pracujú a odvádzajú dane. Týka sa to učiteľov, či zdravotných sestier. Chýbajú totiž nájomné a mestské byty.

Jednou z obetí nedostatku nájomných bytov je matka postihnutého chlapca, ktorá nemá peniaze na bývanie napriek tomu, že pracuje. S malým autistom skončila v nízkoprahovej ubytovni, kde ju podľa jej slov šikanujú susedia. Malo to byť dočasné riešenie, no už dlho sa odtiaľ nevie dostať. "Hľadám podnájom, v študentských a robotníckych ubytovniach sú deti zakázané, do bytu mi jednu izbu dať nik nechce s dieťaťom, na celý byt peniaze nemám," hovorí nešťastná Zuzana. 

"Práca už dávno nie je cestou z bezdomovectva. Mnohí ľudia, ktorí pracujú, narážajú na problém, že nie sú byty, v ktorých si môžu dovoliť bývať," konštatuje Sandra Tordová z OZ Proti prúdu. Zuzana už pred tromi rokmi prejavila záujem o nájomný byt v Bratislave. Keďže jej synček je postihnutý, dali ju do poradovníka. Šanca, že ho aj reálne dostane, je však mizivá. Vlani sa totiž na celom Slovensku postavilo len niečo cez 300 nájomných bytov, pričom v samotnej Bratislave na takéto bývanie čaká takmer 900 ľudí.

Aj keď to znie morbídne, miesta sa uvoľňujú až po smrti pôvodných nájomníkov. Len pre porovnanie, v neďalekom Brne je takýchto bytov až pätina. "Na Slovensku je bytov pre chudobnejších ľudí do 2 percent, v porovnaní s ČR, kde je to 10 percent, je to mimoriadne málo," hovorí Tordová.  "V iných hlavných mestách je úplne bežné, že tretina bytov sa vyčlení pre nízkopríjmové skupiny, u nás sa o takomto mechanizme ani nerozpráva," dodáva mestská poslankyňa, Lucia Štasselová.

V Európe sme sa tak dostali na chvost. Zatiaľ neúspechom sa skončili aj snahy bratislavského magistrátu, ktorý chcel nájomné byty stavať v Dúbravke. Žiadna mestská časť nechce výstavbu dovoliť. 

V zahraničí napríklad istú časť nájomných bytov musia postaviť developeri. Mestá či štáty na bývanie tým najchudobnejším aj prispievajú, prípadne si na tieto účely prenajmú celé budovy na dlhé roky dopredu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy