Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Novela zákona o reexporte liekov zabrala. Vraj
Zdielať na

Novela zákona o reexporte liekov zabrala. Vraj

BRATISLAVA / Slovensko sa dlhé roky potýka s nedostupnosťou životne dôležitých liekov. No zdá sa, že novela zákona, ktorá mala zabrániť reexportu do zahraničia, zabrala. Tvrdí to Slovenská lekárenská komora, podľa ktorej sa dostupnosť liekov zdvihla až dvojnásobne.

Zákon o liekoch platí iba 2 mesiace, od 1. apríla 2017.

"Nechali sme lekárne, aby ohodnotili na stupnici od 1 do 10 ako vnímajú dostupnosť liekov. Kým vlani to bolo okolo troch, pričom 1 je najhoršie a 10 najlepšie, tento rok je to takmer 8. Takže aj lekárnici vnímajú, že tá dostupnosť sa zlepšila," hovorí prezident slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ. Pacienti si stále na niektoré lieky počkajú. Vďaka tvrdému prístupu ministerstva zdravotníctva sú takmer vždy dostupné najneskôr do 48 hodín.

"V prípade, že by bol nejaký problém, tak sme nastavili takzvaný emergentný systém. Tento systém slúži na to, že keď je nejaký problém s dostupnosťou, pacient by ho mal dostať do 48 hodín," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Lekáreň sa v prípade výpadku lieku môže pomocou tohto systému obrátiť priamo na držiteľa licencie, alebo výrobcu, ktorý je za dodanie plne zodpovedný a povinný ho do lekárne doručiť do 48 hodín. Ak tak neurobí, pokuta je 100 000 eur. A ak sa to bude opakovať, rovný milión.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy