Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Európe vyčíňa počasie. Dážď a vietor sa presúva aj k nám
Zdielať na

V Európe vyčíňa počasie. Dážď a vietor sa presúva aj k nám

BRATISLAVA / Vykoľajený vlak, blato na diaľnici a ochromené letisko: blesky, búrky a prehánky sužovali v noci na dnes veľké časti Nemecka. Na mnohých miestach sa ich dôsledky postarali o dlhotrvajúce zásahy policajtov a hasičov.

Na východe spolkovej krajiny Durínsko sa v piatok večer vykoľajil regionálny rýchlik. Pri mestečku Stadtroda vrazil do pôdy zosunutej na koľajnice. Menšie zranenia podľa polície utrpelo sedem ľudí. Trať je do odvolania uzavretá.

Zlé počasie v oblasti Hamburgu medzitým viedlo k tomu, že takmer 140 cestujúcich muselo stráviť noc v priestoroch tamojšieho medzinárodného letiska. Zrušiť na ňom museli 15 odletov a 14 príletov, čo sa dotklo celkovo 1500 pasažierov. Väčšina z nich išla späť domov alebo prenocovala v hoteloch. Niektorí však museli búrku prečkať aj v lietadlách, ktoré práve pristáli. "Keď máme varovania pred bleskami, nemôžu naši pracovníci vychádzať na pristávaciu plochu... a pasažieri vystupovať. Je to nebezpečné," zdôraznila hovorkyňa letiska.

V Sasku-Anhaltsku spôsobilo množstvo zrážok v noci na dnes záplavy. Na diaľnici A38 hlásili pri Querfurte vodu, vzhľadom na štrk na vozovke ju museli úplne uzavrieť v smere na Lipsko. Na diaľnicu A14 sa pri Bernburgu dostalo blato. V oblasti Magdeburgu vyrazila voda viaceré kanálové poklopy a vietor vyvracal stromy. Medzi Naumburgom a Nebrou okrem toho podmylo železničnú trať.

Silné dažde hlásili podľa meteorológov aj zo Šlezvicka-Holštajnska, Meklenburska-Predpomoranska i z častí východného Dolného Saska. Miestami v regióne namerali až 40 litrov zrážok na štvorcový meter, niekde padali aj krúpy.

Chladno aj na Slovensku

Krupobitie a nárazové dažde hlásili aj na západe susednej Českej republiky, kde pred príchodom búrok smerom od Nemecka varovali meteorológovia ešte v piatok. Problémy podľa sobotných správ českých médií spôsobila nepriazeň počasia najmä v okrese Domažlice. Vietor tam vyvracal stromy, v niektorých prípadoch skončili na cestách, domoch či elektrickom vedení. K zraneniam podľa dostupných informácií nedošlo.

Frontálne rozhranie zo západnej časti Európy sa dostane bližšie aj k nášmu územiu. Zostane slnečno, ale v západnej časti krajiny bude postupne oblakov viac a objavia sa prehánky, prípadne aj búrky. "Denná teplota dosiahne od 23 do 28°C, na krajnom západe a severozápade miestami okolo 21°C," hovorí meteorologička Najlepšieho počasia Mirka Jarošová.

Vietor od juhu, na západe od severozápadu do 25 km/h. Vietor bude pri búrkach zosilovať. V nedeľu už bude na celom Slovensku viac oblakov, častejšie sa objavia prehánky, búrky a jemne sa ochladí. Maximálna teplota od 20 do 25°C, na severe bude chladnejšie. Vietor od severu do 25 km/h, prechodne v nárazoch okolo 45 km/h. Oblačné počasie s prehánkami a teplotou do 25 °C sa udrží aj v pondelok, potom by sa teplota mala zase zdvihnúť.

Slovenský hydrometeorologický ústav varuje pred vetrom na západnom Slovensku aj vetrom na horách na severnom Slovensku. Výstraha prvého stupňa pred vetrom s rýchlosťou 18 až 20 metrov za sekundu v sobotu platí v okresoch Bratislava, Senec, Dunajská Streda, Galanta, Šaľa, Nitra, Hlohovec, Trnava, Malacky, Pezinok do 20:00. SHMÚ o tom informoval na svojej internetovej stránke.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy