Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tisíce Slovákov testujú nové lieky
Zdielať na

Tisíce Slovákov testujú nové lieky

BRATISLAVA / Vznik nového lieku je dlhý proces, v priemere trvá až 12 rokov a stojí viac než 2 miliardy eur. Súčasťou tvorby liekov sú okrem laboratórnych testov klinické skúšania, ktoré budú mať 20. mája svoj medzinárodný deň. Testovanie liekov nie je ničím novým ani na Slovensku.

Minulý rok sa testovania liekov na Slovensku zúčastnilo 9 265 slovenských pacientov. V Českej republike ich bolo takmer 26 tisíc. Každé skúšanie musí byť najprv schválené Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv, ktorý proces aj priebežne kontroluje. "Od roku 2011 prebieha na Slovensku 298 klinických skúšaní, do ktorých je zapojených okolo 800 skúšajúcich," povedala hovorkyňa štátneho ústavu pre kontrolu liekov Diana Madarászová.

Či sú možné riziká pre pacientov prijateľné, posudzuje aj nezávislá etická komisia. "Okrem zákonného rámca platia aj veľmi prísne etické normy a štandardy," povedala Tamara Milly vedúca skupiny AIFP pre klinický výskum. Na Slovensku sa pacienti najčastejšie zapájajú do tretej fázy, zameranej na určenie dávkovania. "Akonáhle pacient niečo spozoruje, niečo sa mu nezdá, ohlási sa," dodala Tamara Milly.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy