Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Slovenská družica poletí do vesmíru o pár dní
Zdielať na

Slovenská družica poletí do vesmíru o pár dní

BRATISLAVA / Robili na ňom 6 rokov, do nápadu investovali tisíce eur a teraz čakajú, ako to dopadne. Reč je o technických nadšencoch, a ich prvom slovenskom satelite. Ten by sa už v najbližších dňoch mal po predchádzajúcich peripetiách konečne dostať na obežnú dráhu.

"Zatiaľ ju všetci voláme kocka, ale máme v pláne, pokiaľ pôjde všetko dobre, a bude fungovať na orbite, ozve sa nám, tak jej dáme iné meno," hovorí šéf projektu Jakub Kapuš. Prvá slovenská družica už vo vesmíre mala byť. S americkou raketou pre problémy neodletela. Projektanti jej našli iný spoj. Do kozmu poletí zrejme už o pár dní z Indie. 

Na technických zanietencov teraz ešte čaká dramatické sledovanie štartu rakety. A potom netrpezlivé chvíle čakania, či sa sonda svojim rodičom z vesmíru ozve späť. Informácie budú verejne dostupné. Čerpať z nich bude môcť ktokoľvek. Či už vedeckí pracovníci, študenti, ale aj iní vesmírni nadšenci. Aby sa to podarilo, inžinieri mysleli aj na zadné dvierka.

"Vo vesmíre, kde sú tie podmienky veľmi extrémne, najmä nám vadí radiácia, musíme mať všetky tieto systémy zdvojené," vysvetľuje Kapuš. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy