Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Armáda si vybrala 37 mužov do aktívnej zálohy
Zdielať na

Armáda si vybrala 37 mužov do aktívnej zálohy

SEREĎ / Medzi vojakmi sú tí, ktorí absolvovali základnú vojenskú službu, ale aj bývalí profesionáli či takzvaní regrúti. Po krátkom výcviku ich budú môcť povolať napríklad aj na pomoc obyvateľstvu pri živelných katastrofách.

S výcvikom dnes začala armáda prvýkrát od roku 1993. Ten bude trvať dvanásť dní, počas ktorých preskúšajú ich vojenské zručnosti a zdokonalia sa v rôznych špecializáciách.  

O čo presne ide

"Aktívne zálohy, to sú vlastne vojaci, ktorí akoby boli na čiastočný úväzok. Potrebujeme, aby to boli špecialisti vo svojom fachu a odbornosti ako tí profesionálni vojaci," informuje zástupca náčelníka Pavel Macko. Budú tak k dispozícii pri živelných katastrofách ako sú požiare, povodne, snehové kalamity, stavania mostov a samozrejme bariér proti povodniam.

Zatiaľ čo v Českej republike je tento projekt pravidelný už niekoľko rokov, na Slovensku sa tak stalo po dlhej dobe po prvýkrát. Niektorí si vojenskú uniformu obliekli po niekoľkých rokoch. "Dobrý, dobrý pocit je to. Niektoré veci som si už odvykol , ale niektoré mi prišli ako automatické," hovorí Rastislav Kukura, ktorý si odkrútil 16 rokov v martinskom prapore. 

Pomaly sa záloha rozrastie

V rámci projektu aktívnych záloh je v Českej republike za 11 rokov už 1 300 mužov. Na Slovensku zatiaľ 37. Minister obrany dúfa, že sa tento počet zvýši. "Budúci rok plánujeme rozšíriť zálohu o 250 ľudí," dodáva Macko. Prihlásiť sa môžu aj ženy. Lákadlom je 600 eur ročný príspevok ako aj plná refundácia v zamestnaní. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy