Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Na Slovensku zaregistrovali prvý prípad importovaných osýpok
Zdielať na

Na Slovensku zaregistrovali prvý prípad importovaných osýpok

KOŠICE / Klinika infektológie a cestovnej medicíny UN L. Pasteura v Košiciach nahlásila košickému Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva prijatie 25-ročného pacienta s podozrením na osýpky. Pacienta, ktorý má trvalé bydlisko v Taliansku, následne hospitalizovali a nasadili mu adekvátnu liečbu. Chorý Talian študuje v rámci projektu na UPJŠ v Košiciach. Proti osýpkam očkovaný nebol.

Informáciu o prípade zverejnil Úrad verejného zdravotníctva SR. Mladý študent proti osýpkam očkovaný nebol. Epidemiológovia košického RÚVZ vykonali včas všetky potrebné protiepidemické opatrenia na zabránenie vzniku epidémie a šírenia osýpok. Všetky osoby, s ktorými prišiel Talian do kontaktu, poslali v deň nahlásenia ochorenia k ošetrujúcemu lekárovi a ich zdravotný stav naďalej monitorujú.

Neočkované osoby odoslali k svojim praktickým lekárom za účelom očkovania proti osýpkam. O výskyte ochorenia informovali príslušné klinické pracoviská nemocnice L. Pasteura a požiadali o vykonanie kontroly zaočkovania zdravotníckych pracovníkov proti osýpkam. V deň nahlásenia prípadu zabezpečili odber krvi od chorého na sérologické vyšetrenie v laboratóriu RÚVZ so sídlom v Košiciach s negatívnym výsledkom.

Pacienta po adekvátnej liečbe prepustili z ústavnej starostlivosti v dobrom zdravotnom stave do domácej liečby. Ochorenie malo ľahký priebeh bez komplikácii a pacient nie je v súčasnom období infekčný a nepredstavuje riziko šírenia ochorenia. "Opatrenia boli prijaté veľmi rýchlo a dúfajme že aj dôsledne. Ale pri tom šírení, vysokej nákazlivosti, si nemôžeme  byť 100 percentne istí, že by sa nemohli nejaké prípady vyskytnúť, dúfajme, že nie," hovorí Zuzana Krištúfková, predsedníčka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti.

Importovaný prípad osýpok v Slovenskej republike bude Úradom verejného zdravotníctva SR hlásený do Európskeho systému rýchleho varovania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy