Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Sýkorovcom sa tresty za vraždy nepáčia. Odvolali sa
Zdielať na

Sýkorovcom sa tresty za vraždy nepáčia. Odvolali sa

BANSKÁ BYSTRICA / Druhým dňom pokračovalo v banskobystrickom ústave na výkon väzby pojednávanie so skupinou, ktorá sa mala od deväťdesiatych rokov živiť vyberaním výpalného, či vydieraním. Členovia gangu nazývaného "Sýkorovci" mali podľa obžaloby likvidovať svojich konkurentov a nepohodlných ľudí. Dnes si vypočuli tresty, ktoré sa im veru nepáčili.

V tomto prípade ide totiž o mužov obžalovaných z ťažkých zločinov. V deväťdesiatych rokoch mali podľa prokurátora stáť za fyzickou likvidáciou nepohodlných ľudí aj svojej konkurencie. Bratia Diničovci či Roman Deák, to je iba niekoľko mien obetí z rozsiahleho spisu. Údajná hlava celej organizovanej skupiny, Róbert Lališ, poslal na vyhlásenie rozsudku svojho obhajcu. Vinný sa necíti.

"Áno, trvá na svojich doterajších vyhláseniach," povedal Lališov obhajca, Marek Para. 

Podľa obžaloby sa mala skupina podieľať na šiestich vraždách. Výnimočné tresty na doživotie tak senát súdu vymeral až trom z obžalovaných. Okrem Lališa dostal takýto trest aj Ivan Cuper a Jozef Roháč, ktorý sa mal podieľať na vykonávaní popráv. 

"Rozhodnutie súdu je čo sa týka trestu zhodné s návrhom prokurátora," ozrejmil prokurátor. 

Martin Biháry dostal 23 rokov a v prípade Alojza Kromku súd upustil od uloženia trestu, keďže si v Leopoldove odpykáva už uložený doživotný trest. Na dnešné rozhodnutie prišiel aj napriek tomu so zlomenou rukou aj nohou.

Rodičom zavraždeného Romana Deáka priznal senát nemajetkovú ujmu, každému po 10 tisíc eur. "Išlo o pomerne brutálnu vraždu páchanú formou popravy, takže tam si myslíme, že náhrada nemajetkovej škody mala byť vyššia. Uvidíme, čo na to povie najvyšší súd," povedal Daniel Lipšic, obhajca rodiny obete. 

Keďže sa obe strany odvolali, rozhodovať bude Najvyšší súd SR. Otázne je, ktorý senát, keďže až proti dvom dnes podali námietku zaujatosti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy