Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Parlament odhlasoval zatvorené obchody počas 16 sviatkov
Zdielať na

Parlament odhlasoval zatvorené obchody počas 16 sviatkov

BRATISLAVA / Zákaz predaja v nedeľu sa zatiaľ na Slovensku nekoná. Naši poslanci odhlasovali zákaz predaja počas šestnástich sviatočných dní. Doteraz to bolo 3 a pol dňa.

Doteraz museli byť obchody povinne zatvorené 1. januára, počas Veľkonočnej nedele, 24. decembra popoludní a 25. decembra. Teraz k nim pribudli ďalšie. "Je to model, ktorý je vyskúšaný v najcivilizovanejších a najsociálnejších krajinách Európy ako je Rakúsko a Nemecko. Je to jediný spôsob ako donútite zamestnávateľov, aby nevykorisťovali zamestnancov v takých dňoch, kedy môžu byť deti doma s rodičmi, je práve takýto zákaz" uviedol poslanec Ľuboš Blaha.

"Týmto zákazom ekonomickej aktivity vstúpil štát do sféry, v ktorej nemá čo hľadať. Tá má byť výsostne medzi zamestnávateľom a zamestnancom," myslí si poslankyňa SaS Jana Kiššová.

Podľa pôvodného návrhu mali byť obchody otvorené na Veľkonočný pondelok po štrnástej hodine. Ľuboš Blaha ale predložil pozmeňovací návrh. "Po dohode so zamestnávateľmi, ktorí nakoniec privolili, že aj pre nich by to bolo technicky a logisticky veľmi komplikované otvárať po druhej. Čiže je tu dohoda cele tripartity, aj zamestnancov aj zamestnávateľov. Myslím si, že všetci sú spokojní. Okrem SaS," dodal Blaha.

Počas veľkonočného pondelka, ako počas ostatných sviatkov, nakúpite len na čerpacích staniciach, v lekárňach, v obchodoch na letiskách, v prístavoch, nemocniciach či v predajniach cestovných lístkov a suvenírov.

Opozičná SaS hlasovala proti tejto novele a dokonca zvažuje v tejto veci aj podanie na ústavný súd. "Nepovažujem to za správne a naráža to naozaj aj na ustanovenia v ústave, ktoré hovoria o nejakej hospodárskej súťaži," dodala Jana Kiššová.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy