Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Čirči by ste čierne stavby hľadali márne
Zdielať na

V Čirči by ste čierne stavby hľadali márne

ČIRČ / V dedine Čirč je každý jeden domček zameraný v územnom pláne a kto by si chcel vybudovať nový, musí mať stavebné povolenie. Samozrejme, nie všetkým sa toto riešenie páči. Vraj sa im lepšie žilo v chaose a nemuseli sa tlačiť v malých izbách.

Pozemky v tejto osade vlastnilo približne 150 majiteľov. A tunajšiemu starostovi trvalo takmer dva roky, kým dal toto všetko do poriadku. V osade v Čirči žije približne 300 ľudí. Farebné domy boli ešte pred pár mesiacmi čiernymi stavbami a stáli na cudzom území. Starosta a jeho pomocníci dumali, ako tento problém vyriešiť. Vedeli že to nebude ľahké, ale podarilo sa. Pôvodní majitelia darovali zapratané pozemky obci a začali sa robiť poriadky.

"Predtým, kým sme neboli majiteľmi tak sme nemali žiadne páky aby sme zastavili výstavbu čiernych príbytkov," hovorí  Michal Didík, starosta obce Čirč.

Teraz je všetko obecné, ľudia platia za pozemky raz ročne nájom. Tak napríklad za tento, na ktorom stojí tento malý domček takmer tri eurá. Logicky, ak je stavba väčšia, platia viac.

"Ta starosta nepovolí čiernu stavbu i tak nemôžeme nič robiť, hovorí obyvateľka osady.

"Proste sa už naučili, že na cudzom sa stavať nemôže," dodáva starosta obce.

Do parlamentu smeruje návrh zákona o pozemkových úpravách, ktorý okrem iného umožní usporiadať vlastnícke vzťahy k pozemkom pod obydliami v rómskych osídleniach. Jednu dedinu si zo zoznamu tých ktorí si nevedia s týmto problémom poradiť, môžu vyškrtnúť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy