Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
SIS sleduje snahy Ruska ovplyvňovať verejnú mienku na Slovensku
Zdielať na

SIS sleduje snahy Ruska ovplyvňovať verejnú mienku na Slovensku

BRATISLAVA / Slovenská informačná služba (SIS) registruje problém hybridných hrozieb a snáh ovplyvniť verejnú mienku na Slovensku zo strany cudzích štátov. Ako pre agentúru SITA uviedol hovorca SIS Branislav Zvara, tajná služba na tento fenomén poukázala už v odtajnenej časti správy o svojej činnosti za rok 2015.

"V roku 2015 pretrvávala snaha viacerých zahraničných spravodajských služieb o infiltráciu do ústredných orgánov štátnej správy a bezpečnostných zložiek. Zaznamenaný bol aj nárast aktivít zameraných na ovplyvňovanie verejnej mienky. Napríklad v kontexte pretrvávajúceho napätia vo vzťahoch medzi Ruskou federáciou a Západom v roku 2015 venovala SIS pozornosť problematike snáh Ruskej federácie o ovplyvňovanie verejnej mienky na Slovensku a subjektom, ktoré sa na týchto aktivitách aktívne podieľali," uvádza sa v dokumente. Podľa správy sa SIS v roku 2015 sústreďovala na monitorovanie zmien vnútornej a zahraničnej politiky Ruskej federácie s dôrazom na ruské angažovanie sa na Ukrajine, v Sýrii a na propagandistické aktivity namierené voči Západu.

"Je pochopiteľné, že pozornosť venovaná Slovensku sa v danej oblasti mohla kvantitatívne i kvalitatívne meniť, a to najmä v súvislosti s predsedníctvom Slovenskej republiky v Rade EÚ, ale napríklad aj referendom vo Veľkej Británii či aktuálnym vývojom na východe Ukrajiny, v Sýrii a podobne," povedal Zvara.

SIS podľa neho už dlhší čas v rámci tejto problematiky aktívne spolupracuje s partnerskými zahraničnými spravodajskými službami členských krajín EÚ a NATO a s ďalšími príslušnými bezpečnostnými zložkami Slovenskej republiky.

"Reakciou na podobné nové výzvy, ktorým musia bezpečnostné zložky čeliť, bol aj vznik Národného bezpečnostného analytického centra (NBAC). K ďalším podrobnostiam sa aj vo vzťahu k zahraničným partnerom SIS nemôže z taktických a strategických dôvodov vyjadrovať, aby túto spoluprácu a jej výsledky neohrozila," dodal Zvara..

O hybridných hrozbách a kremeľskej propagande hovoril na minulotýždňovej konferencii hodnotiacej zahraničnú politiku za rok 2016 prezident Andrej Kiska. Mnohé problémy, ktorým čelíme, sú podľa hlavy štátu dôsledkom premyslenej hybridnej vojny, šírenia dezinformácií a poloprávd pomocou sociálnych sietí, pričom cieľom kremeľskej propagandy je deformovanie pravdy, podnecovanie neistoty či spochybňovanie liberálnej demokracie. Kiska skritizoval, že Slovensko a jeho oficiálne bezpečnostné zložky proti hybridnej vojne a cielenej propagande nerobia skoro nič.

Pozrite si archívnu reportáž: Bývalí siskári o Mečiarovi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy