Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Autonómne autá na Slovensku. Realitou by mali byť už v roku 2020
Zdielať na

Autonómne autá na Slovensku. Realitou by mali byť už v roku 2020

BRATISLAVA / Nechceme byť len výrobňou áut. Musíme ísť s dobou. To sú slová podpredsedu vlády pre investície. Peter Pellegrini zvolal veľkú poradu o tom, ako dostať autonómne vozidlá na naše cesty. A nielen to. Autá bez vodiča by sa mohli u nás aj vyrábať.

Pred pár rokmi nemožné, dnes už realita. Po našich cestách majú jazdiť autá bez vodičov. Už dnes sú pilotné projekty v niekoľkých krajinách. Zasadli experti, aby vymysleli plán, ako ísť s dobou. "Podľa hodnotenia Európskej komisie už za pár rokov bude softvér auta predstavovať 50 percent jeho hodnoty," vysvetľuje podpredseda EK pre energetiku Maroš Šefčovič. 

Spúšťajú projekt, na konci ktorého bude testovanie na diaľnici D2 medzi Bratislavou a Brnom. Zámerom je softvérovo prepojiť dve krajiny. "Zriadime takzvanú virtuálnu diaľnicu, ale ona bude skutočná. Bude neviditeľne posiata najmodernejšími technológiami, ktoré budú zbierať veci z vozidiel" opisuje vicepremiér pre investície Peter Pellegrini. Nielen tento projekt sa zdá byť utopistickým. Niektorým zúčastneným sa zdajú byť sci-fi aj vytýčené termíny, dokedy majú spustiť riadnu premávku áut bez vodiča.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy