Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Napätie, nadávky, protesty. Spor taxikárov a Uberu sa vyostruje
Zdielať na

Napätie, nadávky, protesty. Spor taxikárov a Uberu sa vyostruje

BRATISLAVA / V Bratislave sa vyostruje napätá situácia medzi registrovanými taxikármi a vodičmi spoločnosti Uber. Oficiálne registrovaní taxikári protestujú, oblepujú či blokujú autá Uberu, pričom často dochádza k slovným prestrelkám. Podľa Ministerstva dopravy sú takzvaní "uberáci " tiež taxikármi a preto by mali podľa zákona spĺňať rovnaké podmienky ako ostatní. Spoločnosť Uber to však vidí inak.

Najskôr nálepky, neskôr vyhrotená situácia. Takto sa vyostruje napätie medzi bratislavskými taxikármi a takzvanými "uberákmi".

Ide o vodičov, ktorí vozia ľudí na základe oveľa jednoduchších podmienok než taxikári.

Štrajk

Viacere bratislavské taxislužby sa spojili v štrajku proti uberákom. V pohotovosti bola aj polícia. I keď mesto žiadosť o oficiálny protest taxikárom zamietlo, takmer stovka z nich tento týždeň blokovala cestu s tým, že podľa nich išlo len o hromadnejšie stretnutie.

"Taxislužbou je podľa zákona o cestnej doprave akákoľvek preprava osôb za odplatu, a to vozidlami s maximálnou obsaditeľnosťou do deväť osôb vrátane vodiča," uviedla hovorkyňa ministerstva dopravy a výstavby.

Zákaz Uberu

Spoločnosť Uber označenie, že ide o taxislužbu odmieta. Sami sa vidia ako doplnok mestskej hromadnej dopravy. "Ako technologická platforma spájame v Bratislave ľudí ponúkajúcich služby s ľuďmi, ktorí majú záujem prepraviť sa - systém veľmi podobný Amazonu, eBay a ostatným. Uber funguje plne legálne, v súlade s direktívou EÚ o zabezpečovaní služieb v informačnej spoločnosti z roku 2000," uviedla hovorkyňa spoločnosti Uber Miroslava Jožová.

Uber funguje vo viac ako 500 mestách na celom svete. Ide o istý typ startupu .Tak ako sa množia krajiny a mestá, v ktorých Uber funguje, či už regulovaný legislatívou alebo nie, tak sa tiež množia aj mesta, kde uber bojkotujú. V Maďarsku ho napríklad vláda zatrhla úplne. Vyhrotenú situáciu medzi taxikármi a vodičmi Uberu stále rieši aj magistrát Prahy a Brna.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy