Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Pozrite si unikátny 3D model slovenských opálových baní
Zdielať na

Pozrite si unikátny 3D model slovenských opálových baní

PREŠOV / Slovenské opálové bane v lesoch nad Prešovom obsadili profesionálni merači a študenti. Naposledy sa tieto miesta premeriavali ešte v roku 1887. Odvtedy sa banské dielo veľmi zmenilo. Cieľom projektu je vytvoriť 3D model, vďaka ktorému sa budete môcť týmto podzemným labyrintom.

Skenovať pod zemou v Slovenských opálových baniach sa bude za pomoci špeciálneho skenera. Je to 32 kilometrov chodieb, takže je to práca aj na niekoľko mesiacov.

Špeciálny skener dokáže robiť svoju prácu s minimálnymi odchýlkami.

Dokonalý obraz bane

Princíp je zložitý ale v podstate aj jednoduchý. Prístroj zoskenuje priestor na všetky strany a vytvorí aj dokonalý priestorový obraz.

Na to aby zmapovali všetky zákutia, len pri dodržaní 30 metrového odstupu, budú musieť vyskladať viac ako tisíc skenov. Vzhľadom na členitosť chodieb už teraz ale vedia, že ich bude ďaleko viac.

Unikátny projekt

Pri unikátnom projekte budú pod zemou pomáhať aj študenti geoturizmu a enviromanažmentu. Učiť sa budú priamo v teréne, v tomto prípade doslova pod zemou. 

Výsledky skenov pomôžu nielen turizmu ale tiež sa od nich očakáva, že sa vďaka nim rozbehne banská činnosť. Možno presne na to miesto, ktoré odhalí ešte vačší poklad akým je Harlekýn - doteraz najväčší slovenský opál.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy