Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
TIPY A TRIKY: Pokute za neplatnú STK a EK sa vyhnete takto
Zdielať na

TIPY A TRIKY: Pokute za neplatnú STK a EK sa vyhnete takto

BRATISLAVA / Potom čo štát pred rokom spustil systém na automatické vyhľadávanie vozidiel s neplatnou technickou či emisnou kontrolou, mnohí majitelia áut horko zaplakali.

Bez akéhokoľvek upozornenia majiteľom prišla poštou rovno pokuta a nie malá. Dokopy až 330 eur. "165 eur za chýbajúcu technickú a 165 eur za chýbajúcu emisnú kontrolu. A teda pokuta je za každú kontrolu zvlášť," povedala hovorkyňa Ministerstva dopravy Zuzana Viciaňová.

Systém do začiatku marca takto vygeneroval viac ako 26 tisíc podnetov. Mnohí vodiči by uvítali, keby štát namiesto pokút zaslal najprv poštou upozornenie, tak ako je to napríklad u mobilných operátorov. "Neznalosť zákona neospravedlňuje. Vozidlo bez platnej emisnej kontroly a bez platnej technickej kontroly nemá čo robiť na cestách," povedal dopravný konzultant Maroš Palesch.

Preto je dobré mať na pamäti termíny technických a emisných kontrol. Pri malých motorkách je prvá kontrola nového vozidla po štyroch rokoch a potom každé štyri roky. Pri ostatných bežných vozidlách je prvá po štyroch rokoch a potom každé dva roky. "Policajt je taktiež oprávnený zadržať osvedčenia o evidencii vozidla ako aj tabuľky s evidenčným číslom," povedala hovorkyňa Policajného prezídia Denisa Baloghová. Pre emisné kontroly platí v podstate to isté, s výnimkou prívesných vozíkov - nemajú motor, nemajú emisie. 

Svoju platnosť si najjednoduchšie skontrolujete na nálepke na čelnom okne, alebo na kartičkách, ktoré dostanete z STK stanice. Dá sa to však aj od stola a možností je hneď niekoľko. Dosť podrobné informácie o vašom aute nájdete napríklad na stránke www.stkonline.sk.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy