Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenské školstvo sa má zmeniť. Ministerstvo už zverejnilo detaily
Zdielať na

Slovenské školstvo sa má zmeniť. Ministerstvo už zverejnilo detaily

BRATISLAVA / Ministerstvo školstva zverejnilo kompletný reformný dokument o tom ako sa naše školstvo v najbližších desiatich rokoch zmení. V priebehu nasledujúcich šiestich týždňov sa k nemu prostredníctvom webu môže vyjadriť ktokoľvek a až po tejto lehote o jeho schválení rozhodne vláda .

Učiace sa Slovensko s podtitulom návrh na verejnú diskusiu má 226 strán.

"Cieľom reformy je priniesť do školy individualizovanú výchovu. Aby učitelia odhalili potenciál každého dieťaťa. Ďalej inkluzívne vzdelávanie, aby školy nerobili rozdiely medzi deťmi," hovorí Milan Ftáčnik, spoluautor reformného dokumentu.

Niektoré body sa skloňovali už v minulosti. Napríklad, že povinná školská dochádzka by mohla byť už od piatich rokov. Mali by vzniknúť triedy, do ktorých budú chodiť deti s poruchami správania, zo znevýhodneného prostredia či so zdravotným handicapom. V reformnom dokumente sú aj návrhy na finančné ohodnotenie učiteľov. Ak nebude na vyššie platy, budú im ponúknuté iné benefity.

"Tento dokument je víziou na desať rokov a zároveň aj ukazovateľom, aké finančné krytie potrebujeme," hovorí minister školstva Peter Plavčan, minister školstva SR.

"Zdá sa mi nereálne, že by sa dala zrealizovať reforma. Bude to opäť len kozmetické upravovanie veci, polovičaté riešenia. Pretože oni by mali jasne zagarantovať, že toto, čo sa pripravuje, sa bude dať realizovať. Jeden z tvorcov sám povedal, že školstvu chýba miliarda," hovorí  Vladimír Crmoman, zo Slovenskej komory učiteľov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy