Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Minister Drucker: Ľudia s tetovaním a piercingom si nebudú musieť platiť liečbu
Zdielať na

Minister Drucker: Ľudia s tetovaním a piercingom si nebudú musieť platiť liečbu

BRATISLAVA / Minister zdravotníctva bol síce na dovolenke, ale rázne odmieta dezinformácie, ktoré sa počas posledných dní dostali na verejnosť. Reaguje tak na návrh Všeobecnej zdravotnej poisťovne o odopieraní úhrady liečby pacientom so žltačkou, ktorí majú pírsing, či tetovanie.

S odstupom troch dní minister zdravotníctva po návrate s dovolenky vysvetľuje, že pripravované návrhy ako vykryť 200 miliónové straty zdravotnej poisťovne sa žiadnym spôsobom pacientov nedotknú.

"Odmietam informácie, ktoré odzneli v médiách. Všeobecná zdravotná poisťovňa nenavrhla, aby pacienti s pírcingom alebo tetovaním nemali mať liečbu," vysvetľuje minister zdravotníctva Tomáš Drucker podľa ktorého došlo k nedorozumeniu ktoré treba vysvetliť.

Možnosti liečby

"V navrhovanom opatrení sa hovorí o kategorizácii liekov. To znamená, že na Slovensku na hepatitídu C máme viac možností liečby. Rozlišujeme dvoj, troj kombináciu interferonovú a bezinterferonovu. Je pravdou, že sa využíva len jeden druh a náklady tak dvojnásobne stúpli," dodáva minister.

Všeobecná zdravotná poisťovna v rámci šetrenia teda navrhuje, aby sa využívali všetky typy liečby a v návrhu odporúča lacnejšiu verziu pre ľudí s tetovaním či pirsingom. Skúsený hepatológ s nimi súhlasí, len im vytýka zlú formuláciu.

Diskriminácia

"Medzi tými, čo majú pírsing, drogovú závistlosť, tak medzi nimi je veľmi častý genotyp 3. A tento genotyp vírusu veľmi dobre reaguje na interferónovú liečbu, tú lacnejšiu," vysvetľuje hepatológ Štefan Hrušovský

Zároveň tiež vysvetľuje že žiaden z lekárov sa neriadi a v budúcnosti tiež nebude pri stanovení typu liečby cenou, ale zdravotným stavom pacienta.

Rozdeľovať ľudí na na tetovaných a bez, s pírsingom a bez a použiť tento fakt ako diagnostiku, je aj podľa exministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca vážnym prešľapom. "Minister Drucker to síce už dementoval, ale ak by to bola pravda, určite je to protiústavné," dodal Rudolf Zajac.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy