Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Našli sme liek a vrátime ľudom sluch, hlásia vedci
Zdielať na

Našli sme liek a vrátime ľudom sluch, hlásia vedci

USA/SLOVENSKO / Americkí vedci našli liek, ktorý má sluchovo postihnutým ľudom vrátiť sluch. Tento objav by mohol pomôcť aj slovenským pacientom. Najčastejšie príčiny straty sluchu sú totiž aj u nás spôsobené náhlym silným hlukom, úrazmi, vekom, či vplyvom liekov.

Objav amerických vedcov zaujal aj tých slovenských z lekárskej fakulty. Je skutočne reálne, že sluchovo postihnutí ľudia, budú opäť počuť. 

"Vláskové bunky v uchu, vďaka ktorým počujeme, nemajú schopnosť regenerácie alebo ju majú veľmi oslabenú. Vedcom sa podarilo stimulovať bunky v ich okolí, vďaka ktorým môžu vrátiť sluch nepočujúcim,"  vysvetľuje vedecko- výskumný pracovník Július Hodosy.

Ohrozenie sluchu

Namiešali zmes liekov, ktorú vstrekli hluchým myškám do ucha, a tým sa sluch opäť vrátil. A čo vláskové bunky sú? "Vláskové bunky sú vo vnútornej časti ucha v takzvanom slimáku. Práve ony sú dôležité, aby sme počuli," dodáva otorinolaryngológ MUDr. Tibor Barta.

V uchu ich má každý z nás tisíce. Podľa Tibora Bártu je veľmi hlasná hudba cez sluchátka nebezpečná. K strate sluchu môže dôjsť aj vplyvom liekov či pri infarkte.

Testovanie nového lieku na obnovu sluchu bolo zatiaľ úspešné na zvieratách. Americký vedci už začali testovať liek aj na prvých dobrovoľníkoch. Hovoríme teda ešte o pár rokoch ale to že nepočujúci budú opäť počuť je reálne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy