Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Hrozí epidémia osýpok? Rodičia odmietajú očkovať svoje deti
Zdielať na

Hrozí epidémia osýpok? Rodičia odmietajú očkovať svoje deti

BRATISLAVA / Budeme mať epidémiu osýpok? Minimálne v hlavnom meste je tento scenár celkom možný. Rodičia totiž čoraz menej očkujú svoje deti práve takzvanou MMR vakcínou, ktorá má chrániť nielen proti spomínaným osýpkam, ale aj mumpsu a ružienke.

Zaočkovanosť detí sa na Slovensku zatiaľ drží nad hranicou 95 percent, ktorá zabezpečuje kolektívnu imunitu. Nad štatistikou však visí veľký výkričník. Podľa Úradu verejného zdravotníctva úroveň očkovania proti osýpkam, mumpsu a ružienke klesla pod 94,5 percenta.

"V Bratislave to kleslo pod 90 percent a tam už je jednoznačné, že by mohla vzniknúť epidémia osýpok," upozorňuje pediatrička Marta Špániková.

Riziká

Osýpky môžu mať jednoduchší priebeh, ako sú teploty a zápal priedušiek, no aj komplikovanejšie stavy so zápalom pľúc a mozgových blán. A potom sú prípady, ktoré sa končia fatálne.

"Každý regionálny úrad má poradne, kde rodičia môžu prísť bezplatne konzultovať význam očkovania," dodala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Zuzana Drobová.

Najrizikovejšou skupinou sú deti, ktoré vzhľadom na vek nemohli byť očkované, to sú deti do prvého roka. A tiež tie, ktoré prekonali vážne ochorenie, ako napríklad leukémia.

Autizmus je lož

Odporcovia očkovania a najmä MMR vakcín, upozorňujú najmä na ich údajnú spojitosť s autizmom. "Je to jedno z najväčších klamstiev 20 storočia," upozorňuje epidemiologička Zuzana Krištúfková.

Aj to je jeden z dôvodov, prečo podľa odborníkov klesá zaočkovanosť práve na spomínané osýpky, mumps a ružienku, na ktorú sa už takmer zabudlo. Práve ružienka však predstavuje veľké riziko pre tehotné ženy, ktoré voči nej nemajú protilátky.

Potvrdenie o očkovaní od vás môžu žiadať vo viacerých krajinách, ak tam chcete pobudnúť dlhší čas. Môže sa tak napríklad stať, že vám tam nezaočkované deti nepríjmu do školy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy