Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Narodeninová oslava prezidenta chudobnej krajiny bude stáť 1 milión dolárov
Zdielať na

Narodeninová oslava prezidenta chudobnej krajiny bude stáť 1 milión dolárov

HARARE / Približne milión dolárov stojí podľa agentúry AFP hostina, ktorú pri príležitosti svojich 93. narodenín v sobotu usporiadal prezident Zimbabwe Robert Mugabe pre tisíce svojich prívržencov.

Mugabe stojí na čele krajiny, ktorá sa nachádza na juhovýchode Afriky, pevnou rukou od vyhlásenia jej nezávislosti od Británie v roku 1980.

Nedávno oslávil 93 rokov a je najstaršou hlavou štátu na svete. Budúci rok chce opäť kandidovať v prezidentských voľbách.

Každoročné extravagantné oslavy prezidentovych narodenín poburujú obyvateľstvo, ktoré trpia veľkou nezamestnanosťou a nedostatkom potravín.

Aká bola tohtoročná hostina sa zatiaľ nevie, ale vlani Mugabe ponúkol hosťom napríklad veľké množstvo slonieho a byvolieho mäsa a tiež tortu, ktorá vážila 92 kilogramov, teda počet zodpovedajúci jeho veku.

Mugabe odmieta kritiky a mieni ďalej vládnuť. "Väčšina ľudí si myslí, že nie je, kto by ma nahradil. Keby som si myslel, že to už nemôžem robiť, povedal by som to, aby ma moja strana nahradila. Avšak zatiaľ si nemyslím, že by som to mal hovoriť," vyhlásil v štátnej televízii prezident. Okrem iného nariadil, aby deti pri príležitosti jeho narodenín nešli do školy a oslavovali s ostatnými.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy