Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Odvolaný pozorovateľ OBSE Gutten: Máme dosť parazitov aj na Slovensku
Zdielať na

Odvolaný pozorovateľ OBSE Gutten: Máme dosť parazitov aj na Slovensku

BRATISLAVA / Bývalý slovenský vojak Martin Gutten, ktorého odvolali z pozorovateľskej misie OBSE na Ukrajine pre jeho extrémistické prejavy, sa cíti ukrivdený. Tvrdí, že nerešpektovali jeho slobodu prejavu, keď na sociálnej sieti vyhlasoval, že bude "hubiť“ migrantov, znevažoval činnosť OBSE a staval sa na proruskú stranu konfliktu. Neskôr sa vyhrážal aj známemu blogerovi Jánovi Benčíkovi, ktorý na jeho extrémistické prejavy verejne poukázal.

Necelý týždeň po tom, ako Ján Benčík zverejnil svoj blog, sa Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí rozhodlo zobrať späť svoj súhlas s pôsobením Guttena v misii OBSE. Organizácia ho teda k 15. februáru uvoľnila, Gutten sa vrátil na Slovensko a tento týždeň odovzdal aj diplomatický pas, ktorým sa v minulosti chválil. “OBSE sa vyjadrilo, že nesúhlasí s mojimi myšlienkami, ale to je všetko,“ tvrdí Gutten. "Stiahli ma z misie bez vysvetlenia, lebo sa tak rozhodlo ministerstvo zahraničných vecí. Odvolali ma z práce, v ktorej som sa našiel a podľa hodnotení OBSE som ju robil dobre.”

blog Ján Benčík

​Gutten nepopiera, že profil "Martin Guto“ na sociálnej sieti, z ktorého Benčík zozbieral materiál na svoj blog, patrí jemu. Ani to, že statusy a komentáre písal sám. Tvrdí len, že niektoré veci boli vytrhnuté z kontextu.

"Za svoj názor sa nehanbím,” hlási sa Gutten k svojim prejavom. Ospravedlnil sa len za útoky na migrantov, ktorých nazýval parazitmi. "To sa musím ospravedlniť. Takýto prístup nie je vhodný. Máme dosť parazitov na Slovensku, ktorých musíme riešiť. Bez ohľadu na farbu pleti ľudia nechcú pracovať.“

blog Ján Benčík

​Na sociálnej sieti Gutten pravidelne diskutoval so sedemkrát trestaným slovenským skinheadom Máriom Reitmanom, ktorý ako žoldnier bojuje na strane proruských separatistov a vystupuje pod menom Omas Otas. V ich vzájomnej komunikácii pravidelne znevažoval svoju vlastnú prácu pre OBSE i svojich kolegov. A práve v diskusii s Reitmanom sa vyhrážal aj Benčíkovi.

“Len som chcel vedieť, čo píšu,“ obhajuje sa Gutten. "Ja som aj otvorene kritizoval separatistov za nesprávne tvrdenie, že neboli tanky v Avdeevke, pričom som to potvrdil súhrnným hlásením OBSE,“ bráni sa.

blog Ján Benčík

​"Biela vrana“ a "lovec fašistov“ Ján Benčík Guttenovu obhajobu spochybňuje. “Tak, ako Gutten, aj Reitman po zverejnení blogu zmazal mnoho svojich najnovších príspevkov, alebo zmenil nastavenie ich súkromia. Najmä tých, ktoré komentoval Gutten. Prečo asi,” pýta sa prominentný bloger. “Aj sloboda slova a prejavu má svoje hranice. Jednak stanovené zákonmi, jednak úzusom, že sloboda slova sa končí tam, kde začína obmedzovať a narúšať slobodu iných,” dodáva Benčík.

​Ministerstvo zahraničných vecí, ktoré pôvodne Guttena do misie OBSE schválilo, pripustilo, že posudzovanie uchádzačov o pozíciu pozorovateľov v budúcnosti sprísni. 

Martinovi Guttenovi ponúkla televízia JOJ priestor na vyjadrenie už v čase, keď sa jeho prípad dostal do médií, vtedy sa však rozhodol nevyužiť ho. Rozhovor na kameru odmietol aj teraz.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy