Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Pozor na silný vietor, meteorológovia vyhlásili najvyšší stupeň výstrahy
Zdielať na

Pozor na silný vietor, meteorológovia vyhlásili najvyšší stupeň výstrahy

SLOVENSKO / Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre dnešný deň varovanie pred silným vetrom pre takmer celé Slovensko, okrem krajného východu. Pre okres Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Brezno a Poprad platí najvyšší, tretí stupeň výstrahy. Sila vetra môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť až 180 kilometrov za hodinu, čo je už orkán s potenciálne ničivými následkami. Pre stred a Oravu platí druhý stupeň a zvyšok Slovenska sa musí pripraviť na prvý stupeň, čo je silný vietor. Výstraha pre východné Slovensko končí sabinovským a košickým okresom.

V súvislosti s postupujúcim studeným frontom cez naše územie a tlakovou nížou, ktorá je veľmi hlboká, na našom území zosilnel vietor. Už nadránom bol na Lomnickom Štíte, podľa meraní SHMÚ, zaznamenaný náraz viac ako 220 km/hod.

Počas celého dnešného dňa bude silne veterno. Najsilnejší vietor bude viať na západe krajiny, na Kysuciach, Orave, Turci, ale aj na Záhorí, kde priemerná rýchlosť bude okolo 40 km/h a v nárazoch okolo 80-85 km/h. Silný vietor bude aj v oblasti pod Tatrami, kde tiež bude mať v nárazoch rýchlosť až okolo 85 km/h.
Ešte silnejší vietor bude na našich horách. Od výšky asi 1 700 metrov dosiahne v nárazoch rýchlosť viac ako 130 km/h, čo je podľa Beaufortovej stupnice už sila orkánu. Je to najvyšší, 12. stupeň tejto stupnice, ktorou sa odhaduje sila vetra a jeho ničivé účinky.
Počasie dnes bude s premenlivou oblačnosťou, na severe a východe aj s prehánkami, postupne od asi 700 m snehovými. Denná teplota dnes od 8 do 13°C, na severe miestami okolo 6°C. "Počasie sa zlepší v sobotu, keď pribudne slnka na oblohe, denná teplota do 10°C, ale už v nedeľu by naše počasie mal ovplyvňovať teplý front. Pribudne oblačnosti a objavia sa aj zrážky. Denná teplota jemne poklesne," uviedla meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová.

Vietor môže spôsobovať problémy v doprave, lámať stromy a vetvy, aj potrhať elektrické vedenia. Buďte dnes mimoriadne opatrní!

Viac večer v Najlepšom počasí.

Mapa výstrah podľa SHMÚ:

SHMÚ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy