Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Únia nám vyčíta nízke čerpanie eurofondov. Všetko sa zmení, tvrdia kompetentní
Zdielať na

Únia nám vyčíta nízke čerpanie eurofondov. Všetko sa zmení, tvrdia kompetentní

BRATISLAVA / Získať podporu z eurofondov bol pre mnohých Slovákov doslova boj s veternými mlynmi. Mnohí to preto vzdali. Únia nám dokonca vyčítala nízke čerpanie týchto prostriedkov. Na rad by preto mali prísť isté zmeny, ktoré predstavil vicepremiér pre investície Peter Pellegrini.

Čerpanie eurofondov na Slovensku často pripomínajú boje s trojhlavým drakom. A to nám často vytýka Brusel. Malo by sa to zmeniť. Aj vďaka tretiemu sektoru, ktorý bude môcť efektívnejšie dohliadať na čerpanie eurofondov. Neziskovky na to dostanú aj peniaze.

"Neziskovky dostanú na to aj peniaze," hovorí vicepremiér pre investície Peter Pellegrini a dodáva, že je potrebné "zlepšiť samotnú prípravu výziev, aby s nami pracovali na vyhodnotení."

Projekt bude pod hlavičkou splnomocnenca vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti.

"Potenciál týchto ľudí zatiaľ nebol dostatočne využitý na to, aby sa zlepšilo, monitorovalo lepšie a aby sa v podstate eurofondy na Slovensku lepšie využívali," hovorí Martin Giertl, splnomocnenec vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti. Martinovi Giertlovi má v tom pomôcť komora mimovládiek.
Okrem toho si bude môcť vybrať, s kým bude na tomto projekte spolupracovať.

Ďalším z opatrení na zvýšenie nelichotivého obrazu o eurofondoch má byť náhodné prideľovanie hodnotiteľov pre jednotlivé výzvy.

" Zmodernizovalo sa 107 kilometrov diaľníc, 1 400 kilometrov ciest, vlaky, či 1 050 škôl po celom Slovensku," hovorí Peter Pellegrini

Odborník na eurofondy víta každú aktivitu v tomto smere. Zlomiť skepsu čestných žiadateľov bude však ťažké.

"Eurofondy sú často spájané s korupciou. Mnohí neveria, že aj keď dajú na stôl dobrý projekt, nebude podporený," hovorí Ján Rudolf, odborník na eurofondy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy