Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Viac ako 5000 pacientov z Hornej Nitry má už niekoľko mesiacov problém
Zdielať na

Viac ako 5000 pacientov z Hornej Nitry má už niekoľko mesiacov problém

Viac ako 5000 pacientov z Hornej Nitry má už niekoľko mesiacov problém. Ich odborní lekári zmenili zamestnávateľa a presťahovali sa do inej budovy. Všeobecná zdravotná poisťovňa s nimi však neuzatvorila zmluvu. Pacienti teraz nevedia, čo robiť. Vyšetrenie a lieky by si mali hradiť v plnej výške. Cukrovkárov by liečba stála mesačne takmer 300 eur. To si málokto môže dovoliť.

Pán Turcel má cukrovku. Je poistencom Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Roky chodí k tej istej lekárke. Tá mu teraz oznámila, že poisťovňa s ňou nemá podpísanú zmluvu.

"Prišiel som o obidve nohy, teraz mám ja platiť, alebo ísť niekde," hovorí pacient Pavel Turcel.

Lekárka mu vypočítala, že ho liečba bude mesačne stáť 220 eur. On však má dôchodok len 380 eur. Keď zaplatí byt, aj tak už nemá z čoho žiť.

V podobnej situácii je takmer 5000 pacientov. Ich lekári totiž zmenili zamestnávateľa a presťahovali sa do inej budovy.

"Problém nastal v tom, že zmluvy s poisťovňami sú viazané na poskytovateľa, nie na lekára," hovorí Ing. Miloš Mladý, riaditeľ Unikliniky Prievidza.

Zástupcovia všeobecnej zdravotnej poisťovne vo svojom písomnom stanovisku tvrdia, že majú v danom regióne dostatočne naplnenú verejnú minimálnu sieť a preto žiadosti o rozšírenie zmluvného vzťahu nevyhoveli.

Pacienti teda môžu prestúpiť k inému lekárovi. Tí ale tvrdia, že je to problém. Majú dosť svojich, aby skúsili inde.

"Dúfam, že sa to vyrieši, ale v mojej moci to nie je," hovorí lekárka Valéria Mokrá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy