Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Predaj US Steel: Na Úrade vlády sa stretli americkí a čínski delegáti
Zdielať na

Predaj US Steel: Na Úrade vlády sa stretli americkí a čínski delegáti

BRATISLAVA / V pondelok krátko pred poludním sa podľa informácií televízie JOJ stretli na úrade vlády čínski a americkí zástupcovia firiem, ktoré figurujú pri predaji košických železiarní US Steel. Hlavným bodom ich programu bol práve predaj železiarní.

"V pondelok na Úrade vlády prebehlo v prítomnosti podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Petra Pelleginiho, ministra financií Petra Kažimíra a ministra hospodárstva Petra Žigu rokovanie s predstaviteľmi US Steel Košice v zmysle memoranda, ktoré predpokladá informovanie sa o dianí a situácii v podniku. O obsahu rokovania nebudeme bližšie informovať," informuje riaditeľka komunikačného odboru podpredsedu vlády Jana Burdová.

Američania predávajú fabriku US Steel Košice na východe Slovenska čínskemu gigantovi HE Steel. Predaj košickej fabriky začal koncom januára. Američania podpísali s koncernom HE Steel memorandum o porozumení. Podpisom dokumentu vstúpili Číňania do procesu predaja. 

Hĺbkový audit

Po informáciach o podpísaní memoranda medzi americkými akcionármi a čínskym železiarenským gigantom HE-steel o možnom odpredaji oceliarní, sa v Košickom US Steele pohli ľady. Podľa informácií televízie JOJ prišli v piatok do oceliarní zástupcovia čínskej spoločnosti, ktorí tam majú vykonať audit jednotlivých prevádzok . V Košiciach sa zdržia niekoľko dní. Firma žiadne oficiálne informácie neposkytuje a nekomentuje ani prípadné rokovania o predaji. Slovenskí zamestnanci fimy netušia, čo bude nasledovať.

Čínska firma He Steel pred nedávnom kúpila srbské oceliarne Železara Smederevo za 46 miliónov eur. Je to fabrika, ktorú srbskému štátu po privatizácii vrátil americký U.S. Steel.

"Za vládu môžem potvrdiť, že naďalej platí prísľub, že vláda bude súčasťou rokovaní o predaji oceliarní. Budeme chrániť strategické záujmy Slovenska a košického regiónu a trváme na tom, aby sa v Košiciach bez ohľadu na vlastníka udržala zamestnanosť a zostala výroba ocele," napísal na sociálnu sieť Žiga.

fb Peter Źiga

Špekulácie o odchode amerického investora čínskej skupine HE Steel začali už pred pár mesiacmi. Minister hospodárstva Peter Žiga vtedy priznal, že pokiaľ by americký investor z fabriky odchádzal, vláda by mala záujem "vložiť nohu do dverí“. Premiér Robert Fico zase povedal, že keby hrozil odchod U. S. Steelu z Košíc, vláda sa pokúsi s Američanmi alebo novým majiteľom huty dohodnúť na zoštátnení časti podniku.

V Roku 2015 chcela železiarne kúpiť spoločnosť Moravia Steel slovenského milionára žijúceho v Prahe Tomáša Chreneka. Problémom bola ale vysoká suma.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy