Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Prečo je dobré sviatok svätého Valentína oslavovať
Zdielať na

Prečo je dobré sviatok svätého Valentína oslavovať

BRATISLAVA / Viac ako tretina Slovákov oslavuje sviatok svätého Valentína. Lásku si pritom nevyznávajú len zamilované páry, ale aj deti s rodičmi či starí rodičia s vnúčatami. Dokonca ani na domácich miláčikov v tento deň nezabúdajú mnohí ich majitelia. Je to totiž jeden z mála dní v roku, kedy vyjadrujeme svojim najbližším, že nám na nich záleží.

Väčšina ľudí považuje sviatok svätého Valentína za americký sviatok. "Nie je to pritom pravda," tvrdí etnologička Katarína Nádaská a dodáva: "Podľa archívnych prameňov bol Valentín reálne žijúcou osobou. Žil v 6. storočí a prijal kresťanstvo. Vládol vtedy cisár Claudius, ktorý zakazoval mužom v istom dekréte, aby sa ženili. Spomínaný Valentín zaľúbencov ale tajne sobášil. Za to sa dostal aj do väzenia. Podľa legendy mal byť sťatý, pričom pred smrťou mal napísať zaľúbený list dcére žalárnika." 

Odvtedy sa tento sviatok slávi. Už v 8. storočí n.l. sa objavujú valentínky v Európe - konkrétne v Taliansku, vo Francúzsku, v Španielsku. Triumfálny návrat Valentína sa odohral koncom 19. a začiatkom 20. storočia. 

A ešte zaujímavosť na záver. Vedeli ste, že Valentín sa slávi napríklad aj v Japonsku? Tamojší hanbliví chlapci obdaruvávajú vyvolené čokoládou. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy