Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Zima je dočasne na ústupe. Na chvíľu sa oteplí
Zdielať na

Zima je dočasne na ústupe. Na chvíľu sa oteplí

SLOVENSKO / Piatkové počasie je pod vplyvom prúdenia teplého vzduchu k nám. Teplý vzduch sa ale v zimnom polroku prejavuje inverzným počasím.

Miest, kde je v nižších polohách slnko, máme na Slovensku poskromne. "Ale tam, kde slniečko pekne svieti, tak aj pekne hreje. Tu dosiahne teplota až do 10 stupňov, ale tam, kde zostane oblačnosť a hmly, bude iba od 2 do 6 stupňov Celzia," približuje meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. 

Podobne to bude aj počas víkendových dní. "Prúdenie teplého vzduchu k nám zotrvá, môžeme sa preto aj naďalej pripraviť na hmly a nízku oblačnosť v nižších polohách. Tu počítajte aj s mrholením alebo slabým občasným dažďom a teplotou od 2 do 6 stupňov. Na horách a ojedinele aj v nižších polohách bude slnka viac. V 1500 metroch počas víkendu očakávajte teplotu od 2 do 6 stupňov Celzia, v nížinách opäť do 10 stupňov," hovorí Miriam Jarošová.

Zima ale nekončí. Tieto príjemnejšie teploty nám iba pripomínajú, že sa už pomaličky môžeme tešiť na teplejšie dni. Aby sme sa ale netešili veľmi nahlas, už začiatkom budúceho týždňa k nám opäť prenikne od severovýchodu studený vzduch. Ten postupne zníži nočné a aj denné teploty.
"V noci bude teplota klesať v dolinách a kotlinách opäť až na hodnotu okolo mínus 15 stupňov. Cez deň to nebude lepšie, teplota nevystúpi nad nulu. V takú stredu budúceho týždňa počítajte s dennou teplotou od mínus 7 do  mínus 2 stupňov Celzia. Pri premenlivej oblačnosti počítajte so snehovými prehánkami aj v nížinách Slovenska," upozorňuje meteorologička. 

Padajúce lavíny na Orave

S počasím a jeho následkami bojujú ale na Orave. majú tam až krízovú situáciu. Ochromený je hlavný cestný ťah na Poľsko v úseku Kraľovany - Párnica a aj železničná doprava. V piatok museli stovky vodičov z trasy odkláňať policajti. Popoludní dokonca zasadal krízový štáb. Na cestu i koľaje padajú masy ťažkého a mokrého snehu. Len počas piatku v tomto úseku spadlo asi 30 lavín. 
"Železničná trať v úseku Kraľovany -Párnica zostáva úplne zastavená až do odvolania," informovala hovorkyňa železníc Martina Pavlíková.

"Cesta medzi Párnicou a Kraľovanmi je pre padajúce lavíny uzatvorená. Cestná premávka je odklonená po náhradných trasách," dodal zástupca riaditeľa dolnozemského okresného riaditeľstva Jozef Tabačák.
Pozrite si priloženú reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy