Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na extrémistov doteraz zákony neplatili. Zmenia to nové pravidlá?
Zdielať na

Na extrémistov doteraz zákony neplatili. Zmenia to nové pravidlá?

BRATISLAVA / Nosia bundy s neonacistickými symbolmi, posielajú ľudí do plynu či používajú Hitlerov pozdrav a nikto ich nepotrestá. Zdá sa, že zákony na extrémistov doteraz neplatili. V tomto roku by sa to ale malo zmeniť. Prichádzajú nové pravidlá a k slovu sa dostanú aj experti.

Pred siedmimi rokmi polícia zatýkala vtedajšieho extrémistu, dnes poslanca parlamentu Mariana Kotlebu za to, že pred davom fanúšikov vykrikoval gardistický pozdrav "Na stráž". Krátko nato prokuratúra ale zastavila stíhanie, čím podľa odborníka spustila lavínu podobných rozhodnutí. Najčastejším dôvodom bol nepreukázaný úmysel.

"Na Slovensku je pozdrav ´Na stráž´ obdobou nemeckého Zig Heil a neviem si predstaviť, že y sa v Nemecku k takémuto verejnému správaniu postavili rovnakým spôsobom," hovorí analytik Daniel Milo.

"Je to evidentné, že ide o fašistické, neofašistické a antisemitské hnutie, a predsa niekedy to postihované nebolo, lebo vraj bol problém v dokazovaní," priblížila expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Znalecký odbor na extrémizmus

Strach obetí a neochota svedčiť, ale aj prístup policajtov, ktorí si prácu zjednodušovali tým, že mnohé skutky posudzovali ako priestupky, to sú podľa odborníka len niektoré z problémov. Zmeniť by sa to malo vôbec prvým znaleckým odborom na extrémizmus. "Teraz potrebujeme získať ľudí, ktorí by o takúto prácu mali záujem," uviedla ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

"Je potrebné, aby na takto širokú oblasť existovalo viacero znalcov z rôznych odborov, ktorí sa dokážu kompetentne vyjadriť ku všetkým súvislostiam, okolnostiam, použitým výrazom, symbolom a textom," dopĺňa Milo.

Od nového roka to rieši výlučne Špecializovaný trestný súd a jeho pracoviská v Banskej Bystrici a Pezinku. Zatiaľ ale žiadnu obžalobu z týchto skutkov nedostali. "Sudcovia prešli školeniami doma i v zahraničí," uviedla hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

Extrémistov bude vyšetrovať výlučne Národná kriminálna agentúra a špeciálni prokurátori. Policajti prvého kontaktu, ktorí zasahujú na uliciach a rôznych podujatiach, dostali vreckové pomôcky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy