Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Po zmene zákona ubudlo nedostatkových liekov
Zdielať na

Po zmene zákona ubudlo nedostatkových liekov

BRATISLAVA / Minister zdravotníctva v zastavení reexportu liekov pritvrdí. Po zavedení novely zákona o liekoch do praxe sa počet chýbajúcich liekov na trhu v januári výrazne znížil. V apríli však pribudne ďalšia novinka. Emergentný systém.

Po sprísnení pravidiel vývozu liekov na začiatku tohto roka sa znížil počet nedostatkových liečiv. Vyplýva to z vyjadrenia ministra zdravotníctva Tomáša Druckera. Novo napríklad môžu zo Slovenska vyvážať lieky, ktoré sú hradené z verejného zdravotného poistenia, ich výrobcovia či držitelia registrácie na liek a nie distribučné firmy, ak nebudú mať poverenie držiteľa registrácie lieku.


"Po 1. januári 2017 až sedemnásobne klesol počet hlásení o nedostatku liekov. Zásoby sa zvyšujú. Zavrela sa diera, ktorá odsúvala lieky preč," povedal novinárom Drucker.

Kým vlani v októbri, keď Slovensko zaznamenalo najväčší nedostatok liekov, chýbalo v krajine 2 644 rôznych typov liečiv, tento rok v januári to bolo už len 365 liekov, teda zhruba 14 percent pôvodného počtu. Naďalej sú nedostatkové lieky na riedenie krvi, na astmu alebo inzulín. Od apríla budú musieť veľkoobchodní distribútori zabezpečiť lekárňam liek do 48 hodín od podania objednávky.

Najnižšie ceny v EÚ

Ceny liekov u nás sa radia k najnižším v Európskej únii, čo distribútori v minulosti využívali na ich skupovanie a následný predaju v zahraničí. Slovenskí pacienti potom mali problém s obstaraním predpísaných liekov, pretože chýbali v lekárňach.

"Základným cieľom novely zákona bolo zabezpečiť pre slovenských pacientov dostatok liekov. Ak sa lieky dostávajú k pacientom, nevidím problém, aby sa obchodovalo s liekmi. Musí ale byť naplnený verejný záujem, aby pacient liek mal," uviedol Drucker.

Zmenu podmienok vývozu liekov slovenský parlament schválil po kritike Európskej komisie, ktorá pre skoršiu reguláciu začala voči Slovensku konanie pre porušenie únijnej legislatívy. Podľa nových pravidiel už slovenský štátny ústav pre kontrolu liečiv nemá právomoc zakázať vývoz liekov z krajiny, ako tomu bolo v minulosti. V závere minulého roka, teda krátko pred sprísnením pravidiel vývozu liečiv, ústav zablokoval export niekoľkých stoviek liekov zo Slovenska do zahraničia. Časť z nich mala skončiť v Českej republike.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy