Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Omrzliny, poškodené koľajnice, zamrznutá nafta, čo všetko dokáže mráz?
Zdielať na

Omrzliny, poškodené koľajnice, zamrznutá nafta, čo všetko dokáže mráz?

BRATISLAVA / Arktická zima, ktorú v posledných dňoch na Slovenskú zažívame, prináša nielen teplotné rekordy, ale aj úmrtia, v dôsledku zamrznutia. Zima vie narobiť ľuďom poriadne problémy, v niektorých prípadoch to môže skončiť smrťou. Závisí od teploty vzduchu, ale aj od toho, či fúka, ako sme oblečení a či sme v suchu alebo vlhku a ako dlho sme chladu vystavení.

Šport

"Dnes keď sa v lete schovávame do klimatizovaných priestorov a v zime sa zdržiavame v teple, tak sa tie limity zužujú. Potom už aj teploty okolo nuly alebo mínus päť stupňov sú pre organizmus stresový faktor," povedal lekár Viliam Dobiáš. Stres prináša rôzne ochorenia. V zime najmä prechladnutie. 

Niektorí odborníci neodporúčajú športovať, keď sa ručička teplomeru dostane pod mínus 15 stupňov Celzia a dôležité je dýchať nosom a nie ústami. "Pri mínus 15 stupňoch by mali robiť dlhšiu pohybovú aktivitu tí, ktorí sú na to zvyknutí. Napríklad, keď sa dýcha nosom, tak vdychujeme cez nos vzduch, ktorý má mínus 10 stupňov a keď sa dostane do dolných dýchacích ciest, čo je len 10 centimetrov, tak sa ohreje na 37 stupňov," dodal Dobiáš.

Koľajnice

Pri teplote -20 stupňov Celzia dokáže zima poškodiť železničnú trať. "Koľajnica je z homogénneho materiálu. Je zváraná v určitých dĺžkach a zvarový spoj je vlastne nový materiál, ktorý má iné vlastnosti ako sú vlastnosti koľajnice," hovorí akademik v oblasti materiálnych vied Ivan Hrivňák. 

Nafta

Mnoho vodičov sa v zime sťažuje, že nedokážu naštartovať svoje autá. Prevažne ide o majiteľov naftových motorov. Práve nafta môže pri teplote mínus 22 stupňov Celzia tuhnúť. Kvalitnejšia samozrejme vydrží aj viac. 

​Teplomer

Mínus 40 stupňov Celzia je hranica, kedy začína mrznúť aj ortuť v teplomeroch. "Tuhne pri nejakých mínus 40 stupňov a pri teplotách nižších, ako je tuhnutie ortute, nemôžeme použiť ortuťový teplomer. Potom používame liehový teplomer, ktorý stuhne pri teplotách mínus 118 stupňov Celzia," povedal Peter Ballo z Ústavu jadrového a fyzikálneho inžinierstva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy