Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Máte problém v zime naštartovať auto? Pozrite si pár trikov
Zdielať na
Krimi

Máte problém v zime naštartovať auto? Pozrite si pár trikov

BRATISLAVA / Mimoriadne tuhá zima už niekoľko dní preveruje schopnosti motoristov na celom Slovensku. Väčšina ciest je síce zjazdná, ale mnohí vodiči sa s problémami stretávajú hneď potom, čo sadnú do auta.

Zima dáva zabrať autám. Hlavne teraz, keď ortuť teplomerov klesá nadránom pod desať stupňov celzia. Svoje vedia majitelia dieselových motorov. Nemilé prekvapenie v podobe vybitej autobatérie striehne na všetkých. 

Nášmu autu vieme pomôcť aj inak, a to dodržiavaním niektorých zásad pri štartovaní v extrémne silných mrazoch. "Nevytrápiť batériu znamená, že prídem do auta, zavriem, povypínam všetky spotrebiče. Dva razy prebliknem diaľkové svetlá, aby batéria dostala impulz, dva razy otočím spínač do štartovacej polohy, aby nasalo palivo, ale až na tretí raz štartujem," povedal dopravný konzultant Maroš Palesch.

V prípade, že cez sviatky nejazdíme a auto nám zapadne snehom, je dobré ho "preštartovať". "Sneh môže pôsobiť ako izolant na streche alebo na kapote auta, batéria je ale vychladnutá. Je dobré, ak auto raz za dva dni preštartujeme, ale hlavne, aby bolo všetko povypínané, keď od auta odchádzame," dodal Palesch.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy