Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vodič kamiónom zrazil vojakov v Jeruzaleme, najmenej štyria sú mŕtvi
Zdielať na

Vodič kamiónom zrazil vojakov v Jeruzaleme, najmenej štyria sú mŕtvi

JERUZALEM / Štyria ľudia zahynuli a najmenej 15 sa ich zranilo potom, čo vo východnom Jeruzaleme nákladné auto vrazilo do skupiny chodcov. Polícia tento čin označila za teroristický útok. Dodala, že "terorista bol neutralizovaný".

Podľa polície vodič náhle stočil nákladné auto k skupine izraelských vojakov, ktorí práve vystupovali z autobusu. Incident sa odohral vo východnom Jeruzaleme, v blízkosti obľúbenej promenády s výhľadom na Staré mesto.

Auto, ktoré vrazilo do chodcov, malo izraelské evidenčné číslo. Obeťami sa stali tri ženy a jeden muž, všetci vo veku okolo 20 rokov. Jedna osoba bola pri útoku zranená ťažko. Zranenia ďalších štyroch ľudí sú stredne ťažké. Desať ľudí utrpelo ľahšie zranenia, informoval izraelský server Ynetnews.

Palestínske hnutie Hamas sa pochvalne vyjadrilo o útoku, ktorý sa odohral v nedeľu dopoludnia vo východnom Jeruzaleme, kde nákladné auto vrazilo do skupiny ľudí, pričom najmenej štyroch z nich usmrtilo. Hamas sa však nepriznal k zodpovednosti za tento čin.

Hovorca Hamasu označil útok za "hrdinský" a povzbudzoval aj iných Palestínčanov, aby konali podobne a "vystupňovali svoj odpor" voči Izraelu. Podľa hovorcu dnešný útok svedčí o tom, že vlna palestínskych násilností sa neskončila, aj keď v poslednom období utíchla. Spresnil, že táto forma odporu voči Izraelu môže utíchnuť, zmierniť, ale "nikdy sa neskončí".

Agentúra AP v tejto súvislosti pripomenula, že hnutie Hamas, ktoré spravuje palestínske pásmo Gazy, volá po zničení Izraela.

https://twitter.com/BreakingIEN/status/818064167013908480

Súvisiace články

Najčítanejšie správy