Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dokedy budú silné mrazy na Slovensku? Vysvetľuje meteorologička Mirka Jarošová
Zdielať na

Dokedy budú silné mrazy na Slovensku? Vysvetľuje meteorologička Mirka Jarošová

BRATISLAVA / Počas uplynulých dní sme si u nás zažili extrémne zimné počasie. Extrémne preto, lebo studený arktický vzduch u nás posunul rekordy najnižšej nočnej teploty smerom nadol a aj priniesol najchladnejšie dni na niektoré lokality, najmä severného  Slovenska. Dokedy nás budú tieto mrazy kváriť?

"V piatok ráno poklesla teplota na severe pod -20 °C, a to všetko v natekajúcom vzduchu pri silnom severnom prúdení. V ten deň tam bol prekonaný aj rekord najchladnejšieho dňa, v Liesku bola maximálna teplota iba -15°C, čím o takmer 5°C bol prekonaný dovtedajší rekord," povedala meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová.

Studené počasie pokračovalo aj počas víkendu. V sobotu ráno poklesla teplota poriadne nízko aj na juhu Slovenska. V Dudinciach bola teplota v noci nižšia ako na Orave, v Dudinciach bolo -27.3°C , v Liesku -26.4°C, ale najchladnejšia noc bola v Oravskej Lesnej, tam do rána poklesla teplota až pod -30°C.
"Aj deň bol studený, na celom území poriadne pod nulou. Na severe a východe sme mali arktické dni, teda maximum teploty bolo na severe a východe od -15 do -10°C, na juhu Slovenska bolo od -9 do -5°C. Pretože aj naďalej silno fúkalo, vietor od severu ešte umocňoval pocit chladu a pocitová teplota, teda teplota, ktorá na základe vlhkosti vzduchu, smeru a rýchlosti vetra hovorí o tom, ako vnímame teplotu vzduchu, bola poriadne nízka. Pri teplote -14°C a severnom vetre s rýchlosťou 35 km/h je pocitová teplota iba -25°C," pokračuje meteorologička.

Mrazivé nedeľné ráno prinieslo absolútny rekord najnižšej dennej teploty na stanici Dudince. Tam ráno ukázal teplomer -30.3°C , tak mrazivé ráno v Dudinciach ešte za celú éru pozorovaní nemali! Studeno bolo opäť na Orave, tam Oravská Lesná mala teplotu -35.2°C! Teplota ešte nižšia ako -35°C bola v tejto lokalite  nameraná naposledy  v roku 1985, keď tam 7.januára poklesla teplota na -36.6°C. 

Mrazy nekončia

"Arktický vzduch ale priniesol problémy aj do iných krajín Európy. Veľa snehu, silné mrazy, búrlivý vietor, problémy v doprave, v zásobovaní hlásila aj v Rumunsku, Bulharsku, na Ukrajiny, v Grécku, Turecku, v Taliansku, kde vzájomná kooperácia vysokej vlhkosti a studeného vzduchu priniesla čerstvý sneh až do výšky 100 cm na juh Apeninského polostrova," opisuje Jarošová.

Mrazivé počasie u nás nekončí. Až do stredy musíme počítať s poklesom nočnej teploty na severe, v dolinách a kotlinách až pod -20°C, na juhozápade to bude okolo -8°C. Cez deň sa jemne oteplí, zväčša bude od -7 do -2°C, na severe a východe budú lokality s dennou teplotou od -11 do -7°C. Stále veterno, teda stále sa pri snežení a vetre môžu tvoriť snehové jazyky.

 Zmena v počasí príde vo štvrtok, keď od západu začne snežiť, ale počas dňa na juhozápade to budú aj zmiešané zrážky, pri ktorých  sa môže tvoriť poľadovica.
To je ešte ďaleko, v tých najbližších dňoch stále platí: nepodceňovať počasie, brániť sa pred chladom a mrazom .

Súvisiace články

Najčítanejšie správy