Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slováci, pozor! V piatok u nás vypukne arktická zima
Zdielať na

Slováci, pozor! V piatok u nás vypukne arktická zima

SLOVENSKO / V stredu cez naše územie postupoval oklúzny front, ktorý na mnohé miesta krajiny priniesol a ešte aj priniesol sneženie. Popoludní bude silno fúkať a pri snežení a vetre sa na cestách budú naďalej tvoriť snehové jazyky a záveje. Tie môžu komplikovať dopravu aj dnes najmä na horských priechodoch a na severe krajiny.

Za týmto frontálnym rozhraním k nám začne už dnes počas dňa prúdiť studený pôvodom arktický vzduch z vyhladených plání Sibíra. Znamená to, že po svojej ceste nestratí veľa zo svojich vlastností a bude mať potenciál na výrazné ochladenie nielen v noci, ale aj počas dňa. 

Štvrtok bude v znamení premenlivej, na severe a východe prevažne s veľkou oblačnosťou. Najmä tam sa objavia početné snehové prehánky. Bude silno veterno. Vietor od severu do 40, v nárazoch okolo 70, ale na východe Slovenska až okolo 80 km/h. Na horách môže vyčíňať búrlivý vietor až víchrica. Počas dňa sa bude postupne ochladzovať. "Na niektorých miestach severného a východného Slovenska sa denná maximálna teplota nameria už dopoludnia, potom sa bude už iba ochladzovať. Zajtrajšie maximum od -6 do -2, na juhozápade okolo 0°C," uviedla meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. 

Na horách vo výške 1 500 metrov okolo poludnia -16 až -12°C, silno veterno. Očakáva sa až víchrica.

Piatok bude chladný a veterný, snehových prehánok ubudne. Do rána teplota poklesne na -5 až -12, na severe, v dolinách a kotlinách od -12 do -18°C. Cez deň od -13 do -8, na juhozápade od -8 do -3°C.

Arktický deň 

Deň, keď maximálna teplota je nižšia alebo rovná -10°C hovoríme o arktickom dni, ktorý sa síce v zime vyskytuje, ale túto zimu sa na našom území vyskytne po prvý raz. Len to dokazuje ako veľmi studený je vzduch, ktorý k nám bude prúdiť.

Sobotné ráno bude ešte chladnejšie ako v piatok. "Teplota bude klesať na -12 až -19, na severe, v dolinách a kotlinách -19 až -26, ale pri vyjasnení sa v dolinách a kotlinách sa nájdu lokality aj s nižšou teplotou, blízkou -30°C," varuje Jarošová. Cez deň bude naďalej chladno, -14 až -10, na juhozápade -10 až -4°C. Stále vietor od severu, ale už slabší.

Vyzerá to tak, že trojkráľová zima, ktorá sa u nás vyskytuje po vianočnom oteplení sa tento rok ukáže v celej svojej kráse.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy