Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Slovákom sa za prácou cestovať nechce
Zdielať na

Slovákom sa za prácou cestovať nechce

BRATISLAVA / Len máloktorý Slovák je ochotný presťahovať sa kvôli práci do iného mesta. Vyplýva to zo štúdie, ktorú si dala vypracovať Únia zamestnávateľov. Z tej ďalej vyplýva, že viac ako polovica nezamestnaných nie je ochotná zobrať miesto, ktoré je vzdialené viac ako pätnásť minút hromadnou dopravou.

Nezamestnaní podľa tejto štúdie nie sú ochotní cestovať za prácou viac ako hodinu. Zahrnutá je v tom aj cesta späť. Viac ako šesťdesiat percent nezamestnaných nie je ochotných za prácou cestovať vôbec. A už vôbec nie do vzdialenejších regiónov, kde by bolo potrebné sa presťahovať.

Napriek tomu je ministerstvo s návrhom novely zákona o službách zamestnanosti spokojné. V stredu ju odobrila aj vláda. Podmienky sa majú zmeniť tak, že profesionálne poberanie sociálnych dávok už nebude také atraktívne ako doteraz a na príspevok na cestovanie za prácou bude mať nárok oveľa viac ľudí.  

Viazne výstavba nájomných bytov

Republiková únia zamestnávateľov chcela v tomto návrhu aj dramaticky zvýšiť výstavbu nájomných bytov, prípadne zaviesť príspevok na presťahovanie kompletných rodín. 

Ministerstvo práce dodáva, že motivácia zamestnancov nie je iba úlohou štátu. Finančná podpora trvá iba rok a potom je to v rukách zamestnávateľov, u ktorých to údajne takisto zlyháva

Súvisiace články

Najčítanejšie správy